Te + Én

Jelek, melyekből tudhatod, hogy irigykednek rád

Irigység. Már a maga a szó is rossz érzést kell az emberben. Nem szeretünk irigyek lenni, de az sem jó, ha ránk irigykednek. De mely jelekből veheted azt észre, hogy irigyeid vannak?

Dr. Neel Burton pszichiáter és író szerint három feltételnek kell teljesülnie, ahhoz, hogy megjelenjen bennünk az irigység. Először is szembe kell találd magad valakivel, akinek magasabb pozíciója, eredményei, sikeresebb élete van hozzád képest. Másodszor, ezt a minőséget magunknak kell kívánni, vagy legalább azt, hogy a másiknak ne legyen. Majd harmadszor szükséges az is, hogy az ezekkel kapcsolatos érzéseink fájdalmat ébresszenek bennünk.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Egy egészséges önértékeléssel és öntudattal rendelkező ember a felsoroltak közül egyiket sem szeretné átélni. Vagy, amint az elsőt tapasztalja, már igyekszik is az okokat megfejteni, hogy miért van. Az, aki azt mondja, hogy még sosem volt irigy senkire… Hát… talán ő nem mond igazat. De azért higgyük el.

De vegyük azt az ideális állapotot, hogy tökéletes az életed, minden a helyén van, és azt sem tudod, hogy legyél boldog. Figyeld meg, hogy körülötted is megjelennek az irigykedők. Néha, akár a legjobb barátok is felveszik azt a bizonyos sárga színt. A negatív emberek szavai hatással vannak az életünkre, érzéseinkre. Ha azt tapasztalod, hogy a közösségi oldalra kitett posztjaidra több negatív hozzászólás érkezik, jegyezd meg, kiktől.

Ha elmaradoznak mellőled a barátaid, és ők nem is keresnek, csak te szeretnéd folyamatosan a találkozókat legyen az is egy intő jel. Próbáld ki, hogy beavatod őket (vagy őt) egy újabb boldog pillanatodba: megmutatod az új lakásod, elmeséled, hogy fizetésemelést kaptál, vagy, hogy felvettek álmaid állására. Ha nincs ott az arcukon az őszinte öröm, ha az a mosoly már csak kényszeredett, esetleg még bele is kötnek az örömödbe, akkor megtaláltad az irigyeidet. Hiába nem kerested őket…