Te + Én

Így lesz elkerülhető a párterápia

Bár sok pár problémáján segítene a párterápia, sokan mégsem szeretnék igénybe venni a külső segítséget. Van lehetőség arra, hogy magunk oldjuk meg ezt a feladatot, csak akkor nem szabad elveszni a részletekben.

Ha nem figyelünk oda, ha tologatjuk a problémák megoldását, ha mindig csak „majd holnap” foglalkozunk velük, akkor észrevétlenül úgy maradnak, és csak arra eszmélünk, hogy megint hetek, hónapok teltek el, úgy, hogy nem jó. Ha már nem is emlékeztek arra, hogy mikor szeretkeztetek utoljára, akkor valami baj van.

Az utóbbi években sok pszichológus, párterapeuta, kutató vizsgálta és kereste a harmonikus, egészséges kapcsolat titkát. A viselkedésre, kommunikációra fókuszáló párterapeuták szerint a sikeres házasságot a sikertelentől az különbözteti meg, hogy milyen gyakoriak és erősek a házastársak közötti kölcsönös pozitív megerősítés. Ilyen az egymás elismerése, tisztelete vagy éppen dicsérete.

John Gottman amerikai párterapeuta szerint a negativitás az, ami a legtöbbet árt egy kapcsolatnak. Ilyen a megvetés, a felelősség tagadása, vagy a kritizálás. Vagyis, ha most megvizsgáljátok magatokat, akkor látnotok kell, hogy melyik van túlsúlyban.

Unsplash.com/toaheftiba

Unsplash.com/toaheftiba

A párterápia lényege, hogy a párok kapcsolatában megjelenő problémákat és konfliktusokat tudatosan feltárja. Ha bizonyos félreértések már többszöri megbeszélés után sem tisztázódtak, az elkeseredettséghez, rosszabb esetben elhidegüléshez, akár szakításhoz is vezethet. De nem minden esetben kell szakember a javítás felismeréséhez, és itt van a kulcs. Ha azt látjátok, hogy ez még megoldható, és mind a ketten azon vagytok, hogy ez jobb legyen, akkor keressetek ti magatok egy nyugodt pillanatot. Jó, legyen több egy pillanatnál. Egy vacsorával egybekötött beszélgetés – lehetőleg otthon, és ne étteremben – hogy oldottabbak legyetek. Vagy egy szabad délután, amikor egy pohár, nyugtató tea társaságában arról beszélgettek, hogy mi az, ami nem jól működik.

Egy párkapcsolatban kiemelten fontos a szexuális összhang, aminek a hiánya számos konfliktushoz vezethet. Az intimitás mindkét fél számára kulcsfontosságú, ezért a szexuális problémák kezelése kiemelt figyelmet igényel. Ez se legyen tabu téma. Legyetek őszinték, és merjétek kimondani, ami bánt. Ha nincs jó fogadtatás, még mindig át lehet gondolni, hogy milyen segítségre lenne szükség, de azt sose felejtsétek el, hogy legalább elindultatok egy úton.