Egészség

Tévhitek a mellrákról

A mellimplantátumok és a mellrák viszonyáról sokan, sokfélét mondanak. De tényleg nagyobb veszélynek tesszük ki magunkat, ha a mellnagyobbító műtét mellett döntünk?

Az elmúlt években soha nem látott ütemben nőtt a szépészeti beavatkozások iránti kereslet az egész világon. Magyarországon is sok nő fordul már plasztikai sebészhez, és ezek nagy többsége elsőként a mellét szeretne megnagyobbítani. Egyes felmérések szerint a beavatkozások 15 százaléka a mellplasztika. Az implantátumok népszerűségével viszont felmerül a kérdés: hogyan befolyásolja ez a mellrák, a nők leggyakoribb daganatos betegségének alakulását?

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fotó: iStock.com/DragonImages

Magyarországon évente 7500 új beteget diagnosztizálnak emlődaganattal. Kialakulásához több kockázati tényező is hozzájárulhat, ilyenek a családi előfordulás, az életkor, egyes személyes életelőzmények, az elhízás, a dohányzás, vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

Rengeteg tévhit is kering a betegség körül, például hogy a kisebb mellűeket, vagy a férfiakat nem veszélyezteti a mellrák. Dr. Riedl Erika radiológus szerint a ma elfogadott tudományos álláspont az, hogy a mellnagyobbító műtéten átesett nőknek pontosan ugyanolyanok az esélyei az emlődaganat kialakulására, mint az implantátum nélkül élő társaiknak. A kutatások alapján sem a fiziológiás sóoldattal, sem a szilikonnal töltött implantátumok nem növelik a betegség kockázatát.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

„A daganatok kialakulása és az implantátum beültetés között nincs összefüggés. Az egyetlen hátráltató tényező, hogy implantátummal nehezebben lehet vizsgálni a hölgyeket” – mondja a doktornő.

Mint minden daganatra, az emlődaganatra is igaz az, hogy az időben való felfedezése a gyógyulási esélyt növeli. A mellek rendszeres vizsgálata, szűrése különösen fontos azok számára, akik mellnagyobbító műtéten estek át.