Gyereknevelés

Gondolatok a szeretetről

Sokak szerint mai világunkból egyre inkább kezd kikopni a szeretet. Lehet-e élni, létezni ezen érzés nélkül, ami mindenkinek mást jelent?

Sokan és sokféleképpen megfogalmazták már, hogy mi is a szeretet, mi most összegyűjtöttünk néhányat ezekből a magvas gondolatokból.

Teréz Anya már több mint húsz éve úgy látta, baj van a szeretéssel: a mai világ a feje tetejére állt, s a sok szenvedés oka, hogy oly kevés a szeretet az otthonokban és a családi életben. Nincs időnk a gyermekeinkre, nincs időnk egymásra, nincs időnk élvezni egymás jelenlétét.

„Az embereket meg lehet tanítani jól szeretni, de ehhez kell valaki, aki biztonságot ad. Akitől a legkorábban kapjuk meg ezt a biztonságot, afelé alakul ki a legerősebb szeretet, lásd az anyai szeretetet, ami ezért a legszilárdabb kapcsolat és kötődés a világon”- írta Bagdy Emőke

Fotó: iStock.com/Martinan

Fotó: iStock.com/Martinan

„A szeretet két ember között azt jelenti, hogy a másik öröme, jó érzései (…) fontosabbak, mint az enyémek. A szeretet lemondást jelent az önző, egocentrikus életvitelről. A szeretet szívesen vállalt áldozatokkal jár, utólagos számlabenyújtások, megbánások nélkül. A szeretet – ha már megszűnt is – visszaragyog a múltból, mint az élet legfontosabb ajándéka. Még egyszerűbben: a szeretet annak az öröme, hogy a másik a világon van.” Popper Péter

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Barbara Fredrickson, az Észak-Karolinai Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a mindennapi közérzetünket mikropillanatok láncolata alakítja. Sok ilyen mikropillanat – egy szép levél, jó szavak, pozitív érzelmek, a szeretett személyek társasága – az alapja az egészséges lelki fejlődésnek.

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

„Ha magamat nem szeretem, soha senkit sem szerethetek igazán.” Müller Péter