Te + Én

Sírig tartó szerelem. Létezik?

Létezik örök szerelem? Attól függ, kit kérdezünk. A szerelmesek szerint persze. A tudósok azonban azt mondják, nem létezik. A szerelem hormonjai ugyanis csak harminc hónapig termelődnek agyunkban. Honnan tudják vajon?

Onnan, hogy képesek az élő agyat működése közben vizsgálni. Amerikában, szerelmes egyetemisták agyát vizsgálták computer tomográf segítségével. A diákoknak ismeretlen emberek fényképeit mutatták, köztük váratlanul szerelmük arcképét, miközben azt figyelték, hogy agyuk mely területei aktivizálódnak

Fotó: unsplash.com/brookewinters

Fotó: unsplash.com/brookewinters

Kiderült, hogy szerelmesük megpillantásakor a lányoknak és fiúknak is az, az agyterületük vált „izgatottá” amely a dopamin nevű hormon receptorait, vagyis ennek a hormonnak a befogadására alkalmas kapcsolódási pontokat, legnagyobb számban tartalmazza.

A dopamin az érzelmekért leginkább felelős, fokozott figyelmet, izgatottságot szabályozó ingerületátvivő anyag. Erősen befolyásolja az érzékelést és a hangulatot. Serkenti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődését, amely molekula arra ösztönzi, hogy figyelmét egyetlen célra, szerelmére összpontosítja. Azonban ezek a hormonok csupán harminc hónapig termelődnek intenzíven. Körülbelül négy év elteltével egészen másfajta anyagok termelődése növekszik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez azért van így, mert körülbelül ennyi időre van szükség az utód nemzéséhez, a szoptatáshoz. Utána a szervezet megnyitja az utat, az új utód nemzésére. A válási statisztikákból is kiderül, hogy a legtöbb szakítás éppen a kapcsolatok ötödik évében következik be.

Vagyis az agykutatók szerint más területek aktivizálódnak agyunkban akkor, ha szerelmesek vagyunk, mint például akkor, amikor csupán szeretjük partnerünket. Mivel a szerelemért felelős hormonok csupán harminc hónapig termelődnek szervezetünkben azt állítják, hogy az ember, ismétlődő monogámiára van programozva.