Te + Én

A párom féltékeny rám

Számos kapcsolatot tett már tönkre a féltékenység, na de vajon honnan is ered és miért tör ránk?

A zöld szörnyeteg, azaz a féltékenység feltehetőleg az emberi párkapcsolatokkal lehet egyidős. A féltékenység az önértékelési zavar, és nem a szeretet vagy a szerelem bizonyítéka – tartják a szakemberek. De akit elborít ez az érzelem, és torkát szorongatja a gyanú, hogy megcsalják, az nem magában keresi az okokat. Önértékelési zavarűzésre életünknek ez a szakasza biztosan nem alkalmas. Ám ha a méltóságunkat megőrizzük, már jó irányba tartunk.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Freud szerint a féltékenység akkor normális, ha tudatos szinten ellenőrizhető mértékű, és akkor jelenik meg, amikor egy harmadik személy a valóságban is fenyegeti a párkapcsolatot. A férfiak számára a szexuális megcsalás jelenti a legnagyobb fenyegetettséget. Sokan erre úgy reagálnak, hogy igyekeznek korlátozni a társukat; egyesek odáig is elmennek, hogy a feleségük nem sminkelhet, nem öltözködhet nőiesen, sőt sokak egész egyszerűen nem engedik, hogy párjuk egyedül elhagyja a lakást.

Általában a náluk magasabb társadalmi pozíciójú, jobb anyagiakkal rendelkező, erősebb társaikra féltékenyek a férfiak, őket érzik inkább vetélytársnak.

Egy kutatás szerint féltékenység tekintetében a brazil párok vezetik a világranglistát, míg a japánok a legközömbösebbek. A svéd nők is elvittek egy aranyérmet: ők azok, akiket – a férfiakhoz hasonlóan – leginkább az foglalkoztatja, hogy a partnerük létesített-e szexuális kapcsolatot, vagy sem.