Ridikül

Miért csalnak meg minket a férfiak?

Mondhatnánk, hogy azért, mert minden férfi disznó, és csak az alkalmat várják, hogy kiélhessék a vágyaikat. De ez így nem lenne teljesen igaz.

A férfiak, épp úgy, mint a nők, keresnek valamit. Vágynak rá, hogy szeretve legyenek, hogy felnézzenek rájuk, hogy higgyenek bennük, hogy valaki erősnek és megbízhatónak tartsa őket. Több férfibarátomat is megkérdeztem, és mind azt állította, hogy ha a házasságuk, élettársi kapcsolatuk jól működik, ha jelen van a szeretet, a szerelem, a kölcsönös bizalom, a tisztelet és az intimitás, eszük ágában sincs félrelépni, szeretőt tartani. Miért vállalnánk a felesleges macerát? – kérdezik.

 

Fotó: iStock.com/cyano66

Fotó: iStock.com/cyano66

Tőle megkapom, amit tőled nem
A férfiak gyakran hivatkoznak arra, hogy azért tartanak szeretetőt, mert a feleségük nem elég nyitott a szexuális játékokra. Túl zárkózott, túl prűd, vagy egyszerűen nincs kedve annyiszor szeretkezni, amennyi a férjnek elég lenne. De erre sem a harmadik fél bevonása a legjobb megoldás. Bálint Éva szexuálpszichológus szerint, ha egy párkapcsolatban rossz a szex, az soha nem szexuális probléma. – Ha azzal keres fel egy pár, hogy nem működik köztük jól a szex, rögtön a háttérben kezdek kutakodni – mondja. – A szex lelki folyamat. Ha gond van vele, az vagy személyiségbeli problémára, vagy párkapcsolati anomáliákra utal. A szexuális nehézség ugyanis mindig csak tünet. Ha nem a szeretetről szól, akkor értelmét veszti, és jönnek a problémák. Ha viszont tényleg a szeretetről szól, szép szóval „a lelkek egyesüléséről”, akkor egy csapásra sok más is megoldódik a kapcsolatban. Eltűnik például a féltékenység, ami ugye a másik testének birtoklása. Mert ha a lelkével tudok egyesülni, miért is akarnám birtokolni a testét?

Fotó: iStock.com/MaciejBledowski

Fotó: iStock.com/MaciejBledowski

Enyém vagy!
Bálint Éva szerint itt rá is találtunk a leggyakoribb problémára, hogy a felek birtokolni akarják egymást. Azt gondolják, a szeretet, a szerelem egyenlő a másik ember kisajátításával. Annyi mindennel tévesztjük össze a szerelmet – mondja a pszichológus. – Féltékenységgel, féltéssel, aggódással, túlzott gondoskodással, rajongással. Az igazi szeretet előfeltétele maga a megismerés és a feltételek nélküli elfogadás. Ha így szeretnénk a másikat, akkor képesek lennénk arra, hogy higgadtan, sőt örömmel vegyük minden lépését, még akkor is, ha az a lépés látszólag épp eltávolítja tőlünk. Felesleges azt mondani, ha megcsalsz, elhagylak, hiszen akit bezárnak, az ki akar szabadulni, vagyis előbb-utóbb tényleg csalni fog. Ha viszont rábízom a páromra, mit csinál, hogyan él, ha meghagyom a szabadságát, ha szeretem és tisztelem, miért is akarna elmenni tőlem?

Fotó: iStock.com/boggy22

Fotó: iStock.com/boggy22

A notóriusan félrelépő férfi
– Vannak olyan férfiak, és persze nők is, akik lépten-nyomon skalpokat akarnak szerezni – folytatja a pszichológus. – Ez a magatartás éretlen személyiségre vall. Az olyan férfi vagy nő, aki rendszeresen szexuális kapcsolatokba keveredik, összetéveszti a szeretetet a vággyal. Hajszolja a szeretkezés közben megélhető misztikum érzését, de soha nem érheti el, mert csak a teste van jelen az aktus közben. Nincs köze a másik emberhez, nincs köze a szerelemhez. Önigazolásról van szó, önérvényesítésről.

Fotó: iStock.com/ DragonImages

Fotó: iStock.com/ DragonImages

Az éretlen férfiak általában az anyjukat keresik a szeretővel való kapcsolatban. Ha notóriusan félrelépnek, akkor vélhetően súlyos anyaproblémájuk van. Ha a feleségükben meglelik az anyát, akkor viszont a „rossz nőt” hajszolják. Csapdában vergődnek, folyton csalódni fognak, mert amit valójában keresnek, soha nem kaphatják meg.
Azonban minden félre lépő férfi mellett ott van egy megcsalt nő, társ, barátnő, feleség. Ők vajon hogyan viselik mindezt? Szerintetek?