Te + Én

A szeretetnyelvek szerepe az ajándékozásban

Ünnepek táján azzal vagyunk elfoglalva, hogy megtaláljuk a lehető legmegfelelőbb, legtökéletesebb ajándékot, amivel meglephetjük családtagjainkat, rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket. Az öt szeretetnyelv ebben az ügyben is segíthet.

Gary Chapman igazi úttörőként mutatta meg a világnak az öt szeretetnyelvet, és azt, hogy mindenki mástól érzi úgy, hogy elfogadják, figyelnek rá, egyszóval szeretik. Ha nem sikerül megtalálnunk a másik szeretetnyelvét, akkor hiába mutatjuk ki saját igényeink szerint érzelmeinket, a másik ebből szinte semmit sem érzékel, mert nem a neki megfelelő csatornán próbálkozunk. A harmonikus kapcsolódásokért érdemes ismerni párunk, gyerekünk, közvetlen főnökünk és közeli rokonaink szeretetnyelvét, mert így könnyebben kommunikálunk velük, kevesebb lesz a sértődés pró és kontra, ráadásul karácsonykor igazi mosolyt csalhatunk az arcokra mint ajándékozó.

Fotó: iStock.com/Kesu01

Fotó: iStock.com/Kesu01

Ötféle ajándékötlet

Ha olyan ismerősünk van, akinek egyértelműen az elismerő szavak jelentik a fő szeretetnyelvét, akkor nem biztos, hogy egy drága ajándékkal kéne kedveskednünk neki: inkább próbáljuk ki, hogy egy szép, különleges papírra leírjuk, miért nézünk fel rá, miért szeretjük, tiszteljük. Garantáltan meg fogja őrizni és sokszor el fogja még olvasni. Aki a testi érintéstől érzi inkább, hogy szeretik, az nagyon fontosnak tartja, hogy az ünnepek alatt meglegyen a bensőséges, kuckós hangulat, összebújva nézzük a tévét, sok legyen az ölelés. Egy dupla takaró, pokróc, ami alatt összebújunk vele, a lehető legjobb ajándék. Aki minőségi időre vágyik, azt hiába halmozzuk el tárgyakkal, azok sosem fognak helyettesíteni minket. Egy utazás, minivakáció, kirándulás, közös program már sokkal jobb ötlet, de csak akkor, ha az időt tényleg a másikra szánjuk, csak vele foglalkozunk, figyelünk rá. Aki szívességekben gondolkodik, annak ajándékozzunk azt, amit szeretne: ajánljuk fel a segítségünket, és adjuk ezt írásba, majd ne feledkezzünk meg a teljesítésről sem. A legkönnyebb dolgunk persze azzal van, akinek az ajándékozás a szeretetnyelve: nagyon örül minden meglepetésnek, de hetekre megsértődhet, ha nem kap semmit, vagy csak valami jelképes dolgot ajánlunk fel.