Siker

Így érhetjük el, hogy feltétel nélkül szeressük önmagunkat

Tudjuk, hogy csak úgy szerethetünk őszintén és feltétel nélkül valakit, ha önmagunkat is szeretjük. Önmagunk feltétel nélküli szeretete nélkül más(ok) feltétel nélküli szeretete szinte lehetetlen. Persze ez a folyamat nem megy egyik napról a másikra, több idő és hosszú út vezethet el odáig. Viszont nem lehetetlen! Talán már megérkeztünk, vagy éppen úton vagyunk afelé, hogy szeressük önmagunkat, a segítség azonban mindig jól jön: így érhetjük el, hogy feltétel nélkül szeressük önmagunkat.

Fogadjuk el magunkat úgy, ahogy vagyunk: ahhoz, hogy valakit megszerethessünk, elfogadhassunk, előbb önmagunkat kell elfogadnunk olyannak, amilyenek vagyunk. Figyeljük önmagunkat, ne kritzáljuk a viselkedésünket, a gondolatainkat.

Érezzük, hogy elegek vagyunk: ne gondoljuk, hogy kevés, amit adunk, amilyenek vagyunk, sőt! A külső és belső tulajdonságaink tesznek egésszé, de még a munka vagy a fizetés sem ok arra, hogy kevesebbnek érezzük megunkat másoknál.

Fotó: iStock.com/MilanEXPO

Fotó: iStock.com/MilanEXPO

Hagyjunk fel az összehasonlítgatással: a magunkat másokkal való összehasonlítgatás is káros lehet az önbizalmunkra, az önbecsülésünkre. Ráadásul úgysem tudunk pontosan összehasonlítani két embert, akkor meg miért frusztráljuk ilyesmivel önmagunkat?

Tiszteljük magunkat és húzzuk meg a határainkat: minden kapcsolatban fontos a tisztelet, de előbb persze önmagunk tiszteletével kell megbirkóznunk. Hiszen hogyan tisztelhetne a másik, ha mi magunk sem tiszteljük önmagunkat? Ehhez (is) fontos meghúzni a határokat és nemet mondani olyasmikre, amiket már nem szívesen teszünk, nem szívesen viselünk el.

Bízzunk önmagunkban: ne áldozzuk fel az igényeinket, ne változtassuk meg a véleményünket, a gondolatainkat, mert azt hisszük, hogy mások szerint az nem elég jó. Higgyünk, bízzunk önmagunkban, abban, hogy mi is ugyanolyan jók vagyunk, mint a többiek.

Legyünk kedvesek önmagunkkal: és persze másokkal is. A kedvesség (ahogy a gonoszság) visszaköszönhet az életünkben, amit adunk, azt kapunk.