Te + Én

Miért rögös az út a kapcsolat hivatalossá válásáig?

Olyan érzésünk van, mintha manapság minden nagyon nehézkes lenne, miközben régen sokkal egyszerűbbnek tűnt. Ha két ember megismerkedik, és kölcsönösen tetszenek egymásnak, akkor rövid időn belül párkapcsolat lesz belőle. Legalábbis így kéne lennie, ám ez korunkban mintha teljesen szétcsúszott volna.

Mi az az út, amelyet újra és újra végig kell járnunk manapság ahhoz, hogy párkapcsolatunk legyen? Mi az a pont, ahol a legtöbb esetben el szokott „halni” a dolog?

A megismerkedés manapság az esetek többségében azt jelenti, hogy valamilyen internetes felületen „találkozunk” a másikkal, és ott is kezdünk el beszélgetni egymással. Ha tényleg szimpatikusak vagyunk egymásnak, akkor ezek a beszélgetések sűrűsödni fognak, mi pedig azon kapjuk magunkat, hogy éjjel-nappal a telefonunkat nyomogatjuk, vagy várjuk, hogy mikor ír a másik.

Unsplash.com/toaheftiba

Unsplash.com/toaheftiba

Ha már egy ideje beszélünk a másikkal, akkor a következő „fordulópont” a telefonszámcsere, ami valószínűleg régebben az első lépés volt egy ilyen helyzetben. Ha tudjuk a másik telefonszámát, az azt jelenti, hogy mielőtt ténylegesen találkoznánk, hallhatjuk a hangját.

Több napos internetes beszélgetés, esetleg telefonálás után elérkezik az első találkozás is, amikor szinte már mindent tudunk a másikról. Itt általában már a mélyebb dolgok kerülnek előtérbe, de persze kötelezően lazán kezeljük a szituációt, mintha nekünk nem is lenne fontos, hogy ez az egész hivatalos legyen.

Az első találkát követi egy másik, aztán egy harmadik, de még mindig nincs kimondva, hogy mi most járunk, és nem találkozunk másokkal. Természetesen a férfi felé azt KELL mutatnunk, hogy ezzel nekünk semmi problémánk nincs, mi nagyon könnyedek vagyunk, és nem vagyunk kapcsolatfüggők.

Egy idő után azonban már kezd elképesztő idegölő lenni a helyzet, hiszen elbizonytalanodunk a másikban és saját magunkban is. „Nem vagyok elég jó?”, „Valamit elrontottam, vagy máshogy kellett volna csinálnom?”, „Biztos van egy másik lány is a képben…” Ez az a pont, amikor a legtöbb bimbózó kapcsolat a végéhez ér, hiszen mi nők – jogosan – egy idő után választ szeretnénk. Nem mi akarjuk kierőltetni, de tudni szeretnénk, hogy hányadán is állunk. A mai generációnak talán az egyik legfőbb problémája, hogy nem mernek vagy nem akarnak belemenni egy kapcsolatba, és félnek felcímkézni bármit is.

Egyes esetekben a nő türelmetlen, és ultimátumot ad a férfinak, miszerint vagy legyenek együtt, vagy engedjék el egymást. Szerencsésebb esetekben pedig a dolog magától kialakul, és nincs szükség beavatkozásra. Egy azonban biztos; manapság semmiképpen sem könnyű párkapcsolatot kialakítani.