Te + Én

Így lehet kellemesebb az ünnepi időszak az introvertáltak számára

A karácsonyi ünnepi időszak jórészt a céges bulikról, a romantikus randevúkról és a családi összejövetelekről szól, nem beszélve a nyüzsgő vásári és a vásárló tömegekről. Igazi kihívás lehet egy-egy program az introvertáltak számára, amellett, hogy bizonyára ők is szeretnék kivenni a részüket a készülődésből. Nem kell, hogy Scrooge szerepét játsszák, bár olykor tényleg hasonlóan érezhetik magukat. Csábító ötletnek tűnhet eltűnni, és újév másnapján előbújni a rejtekükből, de persze ezt nem tehetik meg. Íme néhány ötlet: így lehet kellemesebb az ünnepi időszak az introvertáltak számára.

Javasoljanak ők programokat

Úgy kerülhetik el a legkönnyebben a számukra kellemetlen programokat, ha ők javasolnak egyet. Hívják el két-három barátjukat egy kellemes vacsorára vagy kávézni. Ha nem otthon, hanem étteremben, kávézóban találkoznának, válasszon az introvertált személy egy számára ismerős, nyugodtabb helyet.

Fotó: Unsplash/ Tommy Tong

Fotó: Unsplash/ Tommy Tong

Közösség a tömeg helyett

Ebben az időszakban számos karácsonyi koncertet, filmet mutatnak be, egymást érik a rendezvények. Menjenek el néhányra – így a műsor által átérezhetik a karácsonyi hangulatot, jobb lehet a közérzetük, anélkül hogy úgy éreznék, kötelességük beszélgetni, kapcsolatba kerülni bárkivel.

Fontos az időbeosztás

Az ünnepi időszakban az idő képes észrevétlenül kifolyni a kezeink közül. Hogy ne így legyen, legyen meg a tervünk, hogy mit meddig kell elintézni – és tartsuk is magunkat ehhez. Azt is megtervezhetjük, hogy mennyi időt szánunk egy-egy feladatra.

Ismerjük meg a határainkat

Ha tudjuk, hogy introvertáltként terhesnek, elviselhetetlennek érezzük a nagy tömeget, akkor kerüljük az ilyen helyeket. Találjuk meg azokat a lehetőségeket, amik számunkra is elfogadhatóak, és beszéljük meg ezt a barátainkkal, szeretteinkel, hogy ők is megértsék, miért viselkedünk úgy, ahogy.

Legyünk egyedül

Az introvertáltak bizonyára jól tudják, hogy nem mindig kell társaság ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Teremtsük meg az ünnepi időszakban is azt a lehetőséget, hogy otthon, egyedül tudjunk készülődni, a karácsonnyal foglalkozni. Vagy keressünk olyan programot (például szépségnap), ahol egyedül lehetünk, és még az egészségünknek, szépségünknek is a javára válik.