Te + Én

A biztos alapokon álló párkapcsolat 3 alapvető ismérve

A rózsaszín köd, a szenvedély és a kiszámíthatatlanság egy ideig vonzó lehet, ám miben rejlik egy hosszú távú kapcsolat titka? Mitől lesz tartós egy szerelem és mitől futhat zátonyra? Megpróbáltuk összeszedni azokat a dolgokat, amelyek biztos alapjai lehetnek egy tartós kapcsolatnak.

Kiszámíthatóság

Bár nagyon fiatal korunkban azt hihetjük, hogy az a jó, ha egy férfi kiszámíthatatlan – hiszen ettől izgalmas –, később azonban rájövünk, hogy csak egy olyan emberre tudunk építeni, aki igenis kiszámítható és nem okoz nekünk folyamatos meglepetéseket. Egy idő után szeretnénk az életünkbe a biztonságot, és ha valakinek nem ismerjük a gondolatait, az érzéseit, akkor nem fogjuk a lelki társunknak érezni.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

Megbízhatóság

Ha valóban komoly kapcsolatot szeretnénk, akkor elengedhetetlen, hogy megbízzunk a párunkban. Ezt pedig nem általánosságban értjük. Nem szabad hisztiznünk, és nem szabad számon kérni a párunkat, hogy hol volt, mit csinált, és kivel beszélt az elmúlt órákban. Ha új szerelmünkre kihatással vannak a régi csalódásaink, akkor az tudat alatt is rossz hatással lehet a jelen kapcsolatunkra.

Hűség

A hosszú távú kapcsolat egyik legfontosabb alappillére az, hogy hűségesek leszünk a szerelmünkhöz, és ő is hozzánk. Ez bár igen egyszerűen hangzik, sok esetben mégsem tartják be a párok. A megcsalás azonban nemcsak a fizikai megcsalásról szólhat, sokszor inkább az érzelmi megcsaláson alapul. Vagyis azon, hogy a párunk mellett valaki mással egy olyan érzelmi kapcsolatot alakítsunk ki, amely veszélyeztetheti a párkapcsolatunkat is. Ha ez a helyzet kialakul, akkor már alapvetően el kell gondolkoznunk azon, hogy biztosan boldogak vagyunk-e a jelenlegi kapcsolatunkban, hiszen ha  nem, akkor valószínűleg ez a probléma igen hamar elő fog törni.