Te + Én

Egy 10 perces napi rutin, ami segíthet megerősíteni a párkapcsolatunkat

A napi rutinok lehetnek építőek és rombolóak – egyrészt biztonságot és rendszert adva az életünknek, segíthetnek abban, hogy könnyebben és egyszerűbben éljük a mindennapjainkat, másrészt igencsak unalmassá és monotonná tehetik az életünket. Így van ez a kapcsolatokkal is – egyes rutinok megszokást vihetnek a pár életébe, mások azonban segíthetik azt és közelebb hozhatják egymáshoz a feleket. Ez utóbbira találtunk példát: íme egy 10 perces napi rutin, ami segíthet megerősíteni a párkapcsolatunkat.

A hosszú távú párkapcsolat egyik gyenge pontja ugyanis éppen a megszokásban és a rutinban rejlik és ebben a legtöbb esetben benne van az is, hogy nem szakítanak időt a beszélgetésre. Pedig a rendszeres kommunikáció az egyik legfontosabb dolog, ha kapcsolatban szeretnénk maradni a párunkkal – figyeljünk a másikra, őszintén osszuk meg egymással a gondolatainkat, érzéseinket. A szakemberek szerint ezt nagyon könnyen beiktathatjuk a mindennapjainkba: a nap végén egy 10 perces beszélgetés is csodákat tehet a kapcsolatunkkal.

Fotó: iStock.com/Ivanko_Brnjakovic

Fotó: iStock.com/Ivanko_Brnjakovic

Hogyan működik?

Merthogy könnyű azt mondani, hogy rendben, akkor mostantól beszélgetünk minden este 10 percet. De hogyan és miről? Hiszen a mindennapi dolgokat így is megbeszéljük egymással – mit kell venni, mi történt aznap (biztos, hogy ezt mindig megbeszéljük?) és hogy mi várható másnap, mire kell készülni, mi a program. Viszont ezen túl is kell, hogy legyen témánk, érdeklődjünk a másik felől, hogyan érzi magát, hogyan tudnánk neki segíteni abban, hogy jobban legyen.

Teremtsünk kapcsolatot és lehetőséget arra, hogy mindketten nyugodtan és őszintén elmondhassuk a másiknak, mi foglalkoztat éppen bennünket. Nem kell, hogy éjszakába nyúló, nagy beszélgetés legyen, de legalább hallgassuk meg a felvetést, kezdjünk el (közösen) gondolkodni a megoldáson.

  1. Keressük egymás társaságát, a beszélgetés lehetőségét minden nap.
  2. Maradjunk a jelenben, koncentráljunk a mostra.
  3. Tegyük fel a helyes kérdéseket, például: hogyan tudok neked segíteni?
  4. A beszélgetésre, a kapcsolódásra koncentráljunk, ne a konfliktus(ok)ra.
  5. Vegyük le a hangerőt – legyen meghitt a beszélgetés.