Te + Én

Ezek a jelek arra utalnak, hogy inkább lépjünk ki a mérgező párkapcsolatból

A párkapcsolatok bonyolultak. Még akkor is tenni kell érte és gondozni kell, ha boldogan élünk együtt, nem beszélve arról, ha problémákba ütközünk. Az egészséges viták segíthetnek a fejlődésben, viszont megvannak annak a jelei, amikor a veszekedés nemhogy segítené, de csak egyre távolabb űzi egymástól a feleket. Persze ez csak egy ok a többi között: ezek a jelek arra utalnak, hogy inkább lépjünk ki a rossz, mérgező párkapcsolatból.

Mondani könnyű, megtenni sokszor sokkal nehezebb – ráadásul felismerni és belátni a legnehezebb, ha éppen egy mérgező kapcsolatban vagyunk. A környezetünknek hamarabb feltűnhet, ám gyakran előfordul, hogy ilyenkor nehéz közölni a barátunkkal, rokonunkkal, hogy a kapcsolata nem egészséges. És még ha el is mondjuk neki, hogy mit látunk, mit észlelünk a párkapcsolatából, az a következő, talán a legnehezebb lépés, hogy ő is megértse és elfogadja, a kapcsolata nem működik, sőt, mérgezően hathat az életére. Íme ehhez egy kis segítség: ezek a jelek arra utalnak, hogy inkább lépjünk ki a mérgező párkapcsolatból.

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Fizikai bántalmazás

Ha csak egyszer is megtörténik, hogy a pár egyik fele kezet emel a másikra, az már aggodalomra ad okot, főleg, ha a fizikai bántalmazás rendszeres. Általában érzelmi érveket szoktak felsorolni, amivel megindokolják a fizikai bántalmazást – és itt veszik el végképp a bizalom. Az egyszeri alkalom után bármikor jöhet a következő, és ha nem is jön, az elsőt soha nem felejti el az, akit bántalmaztak.

A másiktól való függés

Nemcsak szerencsejátékoktól, alkoholtól vagy a cigarettától lehet függni, de akár egy személytől is – a partnerünktől való függés pedig egy bizonyos szinten túl befolyásolhatja az életünket, az életminőségünket. Ebben az esetben egyszerűen nem tudja az egyik fél elképzelni, hogy a másik nélkül éljen még akkor sem, ha az elárulta a bizalmát, ha állandóan megalázza.

Megcsalás

A kapcsolatban az egyik legfontosabb dolog, hogy a két fél között valódi, mély és értelmes kapcsolat alakuljon ki, aminek az alapja a bizalom. Ezt a törékeny alapot amilyen nehéz megteremteni, olyan könnyű elveszteni. Ha szeretünk valakit, nem teszünk olyasmit, amivel bántjuk a másikat – a hazugság, az őszintétlen viselkedés, a titkos megcsalás azonban pont ilyen dolog. A megbocsátás csak akkor működhet, ha a felek őszintén megbeszélik a történteket, ha megkeresik az okokat és a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a kapcsolatuk tovább folytatódhasson.

Szétesett kapcsolat

Gyakrabban előfordul, mint gondolnánk, de mivel lassabb a folyamat, így gyakran észre sem lehet venni. Ebben az esetben ugyanis a pár tagjai eltávolodnak egymástól – megváltoznak a céljaik, az érdeklődésük, az érdekeik és más útra lépnek, másképp szeretnének élni. Igazságtalannak tűnik csak azért együtt maradni, mert az a kényelmesebb, mert nem akarjuk megbántani a másikat.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Hiányzó tisztelet

A verbális erőszak is erőszak – ezek az elme és a manipulatív kommunikáció játszmái, aminek hatására a bántalmazott fél iránt a másik egy cseppnyi tiszteletet sem mutat. Sőt, inkább nevetségessé teszi (akár mások előtt is), folyamatosan megalázza a másikat. Mindenki megérdemli, hogy olyan párja legyen, aki tiszteli, ezért érdemes már a tiszteletlenség első jeleinél megbeszélni a dolgot, és ha nem változik a helyzet, inkább továbblépni.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetbe kerül, van segítség! Hívja a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!

Egyenlőtlenség

Sok kapcsolat kiegyensúlyozatlan, amikor az egyik fél a domináns. Az egészséges kapcsolatok kiegyensúlyozottak, ott mindkét résztvevőnek egyenlő jogai vannak, mindkettejüknek megvan a saját élete, a saját véleménye. Ha ez az egyensúly elbillen, a kapcsolat is labilissá válhat – megjelenhet például a már említett tiszteletvesztés vagy a másiktól való függés. Ezek mind a boldog és egészséges párkapcsolat rovására mennek, amit ha nem sikerül tisztázni és visszaterelni a “rendes kerékvágásba”, akkor inkább érdemes lehet kilépni a boldogtalan, mérgező kapcsolatból.

A témával Menni vagy maradni? címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Götz Anna, Dér Heni és Varga Ágnes, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.