Te + Én

Ingyenes, sokan mégis fukarkodnak vele – ma van a kedvesség világnapja

Kedvesnek lenni, másoknak jót tenni jó dolog. A kedvesség szinte semmibe nem kerül nekünk, másnak azonban aranyat is érhet. Adni az egyik legjobb dolog a világon, egy mosoly, egy kedves szó vagy egy ölelés pedig mindig kell, hogy legyen a tarsolyunkban azok számára, akik fontosak nekünk, vagy akik rászorulnak. Ezek a dolgok ingyenesek, sokan mégis fukarkodnak vele - ma van a kedvesség világnapja, legyünk ma mindenkivel kedvesek!

A november 13-i világnap célja ugyanis éppen az, hogy előhívják az emberekből a kedves viselkedést, amiről sokan sokszor megfeledkeznek, pedig ezáltal mindenki számára élvezhetőbb, kellemesebb lenne az élet. A kedvesség világnapjának megünneplését egyébként a japán Apró Kedvesség Mozgalom kezdeményezte1997-ben, majd a mozgalom világméretűvé nőtte ki magát World Kindness Movement néven. A kedvesség világnapját 1998 óta világszerte ünneplik. (Wikipédia)

Fotó: iStock.com/digitalskillet

Fotó: iStock.com/digitalskillet

Boldogabb és teljesebb élet

Mindannyian boldogabb, teljesebb életet szeretnénk élni, csakhogy sokszor elkezdeni a legnehezebb – és különben is, mi kell ahhoz, hogy valaki boldogabb és teljesebb életet éljen? Nemcsak bennünket foglalkoztat ez a kérdés, számos tudós gondolkozott már el ezen. A pszichológusok megfigyelték az emberek egy csoportját, majd megnézték, hogy mi jellemző azokra, akik közülük boldognak tűntek. Eszerint a kutatás szerint ezekre az emberekre a következő dolgok voltak jellemzőek.

Jótékonyság

Sokan hiszik, hogy jótékonykodni csk a gazdagok tudnak, de ez nem így van: ha van valamink, amire nincs szükségünk, vagy amit másnak szívesen adunk, az már jótékonyság. A rászorulóknak gyűjthetünk ruhákat, adhatunk nekik konzerveket, de akár az időnket is eltölthetjük velük. Az önzetlen adakozás, bármi is legyen a tárgya, jó érzéssel, boldogsággal tölthet el bennünket.

Jelenlét, tudatosság

A szakemberek szerint ahhoz, hogy boldogabbak legyünk és teljesebb életet éljünk, fontos, hogy el tudjuk engedni a múltat – ne szomorkodjunk azon, ami már elmúlt, ne rágódjunk azon, hogy mi lett volna, ha… És a jövőtől való félelem is csak megkeserítheti a jelenben való létezésünket. Ezért kell, hogy az aktuális pillanatra koncentráljunk, jelen legyünk a mostban és tudatosan cselekedjünk.

Kedvesség

A boldog emberek kedvesek – ezzel valószínűleg mindannyian egyetértünk, és fordítva is működik, miszerint akik kedvesek másokkal, azok jobban érzik magukat. Amikor segítünk valakinek, adunk valamit egy rászorulónak, kedvesek vagyunk a környezetünkben élőkkel, attól nekünk is jobb kedvünk lesz, mert jó érzés adni, jó érzés segíteni.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Testmozgás

A rendszeres testmozgás csodákat művelhet az életünkkel. Segíthet a fizikai és a mentális egészségünk megőrzésében, és még az alakunkat is formálja. Egyes kutatások kimutatták, hogy a fizikai aktivitás valóban boldogabbá teheti az embereket. Egyrészt mert sportolás közben olyan hormonok termelődhetnek, amelyek ezt az érzést váltják ki belőlünk, másrészt mert ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor a kedvünk is sokkal jobb.

Ahhoz, hogy boldogabb, teljesebb legyen az életünk, fontos tehát, hogy figyeljünk önmagunkra, egy egészséges életmódot kövessünk, amiben odafigyelünk többek között az étkezésünkre és a rendszeres testmozgásra. Másrészről pedig fontos, hogy kedvesek legyünk, jót tegyünk másokkal, mert segíteni és adni jó dolog annak is, aki kapja és annak is, aki adja. A kedvesség ingyenes, sokan mégis fukarkodnak vele. Mi ne ezt tegyük, adjunk belőle minél több embernek a környezetünkben.