Te + Én

Ezek lehetnek a jelei, ha a párunk nem kezel egyenlő félként bennünket

Az egyik legfontosabb dolog egy kapcsolatban, hogy a felek tiszteljék egymást. Amikor elkezdünk valakivel randevúzni, ismerkedni, már akkor érdemes lehet odafigyelni a kisebb-nagyobb jelekre, amik arra utalhatnak, hogy a másik fél nem tekint bennünket egyenrangú félnek, vagyis nem tisztel bennünket. Bár a kapcsolatokban fontos az őszinte kommunikáció és a kompromisszum, mégis megfontolandó, hogy egyáltalán belépjünk-e egy ilyen kapcsolatba, vagy keressünk mást – a szakemberek szerint tanácsosabb lehet az utóbbi megoldást választani.

Az egyes szakemberek tapasztalatai szerint sokan már a kapcsolat elején felfedezik a tisztelet hiányának jeleit, a kezdeti izgatottság és kaland hevében azonban hajlamosak vagyunk azokat figyelmen kívül hagyni. Pedig érdemes lenne komolyabban foglalkozni azokkal, hogy megspóroljunk magunknak egy csalódást, egy rossz kapcsolatot. Íme, ezek lehetnek a jelei, ha a párunk nem kezel egyenlő félként bennünket.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Elutasítja az érzéseinket: nem veszi figyelembe, amit kérünk, amit gondolunk vagy mondunk, csak úgy lát jónak mindent, ahogy ő csinálná.

Lekicsinyli a teljesítményeinket: ahelyett, hogy elismerné és biztatna a folytatásra, lekicsinyli a teljesítményeinket és úgy csinál, mintha az nem számítana.

Arra késztet, hogy változzunk meg: mert vannak tulajdonságaink, amik nem tetszenek neki, és szeretné, ha megváltoznánk, ha mások, másmilyenek lennénk, mint akik valójában vagyunk.

Nem bízik bennünk: bármit mondunk vagy teszünk, leellenőrzi, saját maga is megnézi, mert nem hiszi el, hogy megcsináltuk ezt vagy azt. Vagy hogy igazat mondunk.

Nem tartja tiszteletben az időbeosztásunkat: úgy csinál, mintha az ő élete, az ő dolgai sokkal fontosabbak lennének és nekünk mindig igazodnunk kell ahhoz.

Nem érdeklődik az életünk felől: azaz egyáltalán nem érdekli, hogy mi van velünk, csak a saját életéről képes beszélni és beszélgetni, minden más másodlagos.

Mindig mi hajlunk a kompromisszumra: a kompromisszum fontos, de kölcsönösen. Ha mindig mi engedünk és ő sosem, az bizony ugyancsak azt jelezheti, hogy nem tisztel bennünket és nem vagyunk egyenrangúak a kapcsolatban.