Te + Én

Ez volt az első szava a férjének, miután újratanult beszélni

A 69 éves Norma Cullen két évvel ezelőtt került kórházba, ahol Guillain–Barré-szindrómával diagnosztizálták. Ez az autoimmun betegség a motoros idegek gyulladásával jár. Egy kezdő tünete a végtagokban jelentkező zsibbadás, ami aztán az egész testre átterjed.

Sajnos az autoimmun betegséget nagyon nehéz megállítani, hiszen maga a szervezet termel antitesteket saját maga ellen. A zsibbadás hamarosan átadja a helyét izomgyengeségnek és bénulásnak, ami súlyos esetben a beteg életét is veszélyezteti, hiszen nem tud levegőt venni. Az állapotromlás hetekig tart, majd ugyanennyi ideig stagnál a beteg állapota – ekkor már nagy valószínűséggel kórházban van –, és hosszú hetekbe telik, mire elindul a gyógyulás felé. Ekkor a nem használt izmok visszaerősítése a legnagyobb kihívás.

Férje végig mellette maradt

Norma sajnos a betegség minden stációját átélte. Hetek leforgása alatt teljesen lebénult, nemcsak járni nem tudott, de beszélni és egyáltalán megmozdulni sem, lélegeztetőgép tartotta életben. Szerencsére családja vele maradt, rendszeresen látogatták, igyekeztek tartani benne a lelket. Normának az volt a legrosszabb, hogy képtelen volt kifejezni magát, mintha be lett volna zárva egy burokba. Mivel a beszédkészségét nehezen nyerte vissza, hónapokig pislogással és egy ábécétáblával kommunikált. Egy mondatot fél órájába telt elpislogni betűről betűre. Ahogy újra elkezdtek működni az izmai, már képes volt mosolyogni, de a beszédhez szüksége volt egy, a légcsövébe ültetett beszédszintetizátorra. Ettől tökéletes géphangja lett, de legalább tudott beszélni a lélegeztetőgép használata mellett is. Az első szavait a férjéhez, Philhez intézte, és azt mondta: szeretlek. Phil ugyanezt válaszolta nejének, majd megölelték egymást, és elsírták magukat a meghatottságtól.

Az igazi kihívás

Norma összesen fél éven át volt a kórházi ágy foglya, de aztán további egy évig kellett rehabilitációs intézetben élnie, ahol újra megtanult mindent – kivéve a járást, mert az még nem megy. Az asszony így kerekesszéket használ, de cseppet sem tétlen: elindított egy 86 mérföldes szobabicikli-kihívást, azzal a céllal, hogy négyezer fontot gyűjtsön kórházának, illetve a Guillain–Barré-szindrómában szenvedőknek.