Te + Én

Hányféle szerelem létezik?

Ha eddigi életünk során több alkalommal is voltunk már szerelmesek, akkor tudhatjuk, hogy nincs két ugyanolyan kapcsolat, és nincs is két ugyanolyan szerelem. Mindenki iránt valahogy máshogy érzünk, ez pedig nem a véletlen műve. Azt szokták mondani, hogy a szerelemnek három összetevője van: az intimitás, szenvedély és az elköteleződés. Ha ezek a „hozzávalók” mindkét félben megtalálhatóak, akkor azok éveken át szerelmesek maradhatnak.

Egy későbbi elmélet szerint a szerelemnek sok típusa létezik, hiszen ha belegondolunk, minden egyes személy más érzéseket vált ki belőlünk, mást kötünk hozzá, más okból vonzódunk hozzá, más miatt megy az idegeinkre, és más miatt akarunk örökre vele maradni.

Rajongás

A rajongó szerelem veszélyes dolog, hiszen könnyen alárendelt pozícióban találhatja magát az ember. Az ember csak megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a másik iránt, és legszívesebben minden egyes percet a másikkal töltenénk. Felnézünk rá, már-már bálványozzuk azt a bizonyos személyt, és szinte bármire igent mondunk neki, gondolkodás nélkül.

Fotó: iStock.com/teksomolika

Fotó: iStock.com/teksomolika

Szeretet

Ha ilyen típusú kapcsolatban vagyunk, akkor maximálisan önmagunk lehetünk, hiszen nem félünk, hogy elveszíthetjük a másikat. Sokat beszélgetünk, és igen sok közös van bennünk, azonban rózsaszín köd és bármifajta rajongás itt abszolúte nincs jelen. Szakértők szerint ez az a típusú kapcsolat, ami a végén barátsággá alakulhat át.

Üres szerelem

Ez a fajta szerelem akkor következik be általában, ha egy nagy szerelem után csalódás ér bennünket, ettől pedig úgy érezzük, nem akarunk többé ilyen gyengék lenni, nem akarunk többé szenvedni, ezért nem is merünk érezni, amit a következő párunk és kapcsolatunk fog megsínyleni. Ezek a kapcsolatok általában éppen emiatt nem is tartanak sokáig, hiszen ha hirtelen megérkezik az életünkbe az igazi szerelem, hamar továbbállunk.

Tökéletes szerelem

Ez az a szerelem, ahol minden megvan, ami a nagykönyvben meg van írva. Intimitás, szenvedély és elköteleződés egyaránt. Még évek múltán is tudunk a másikra őszinte csodálattal tekinteni, és nem csupán azért vagyunk együtt, mert nincs más vagy nincs jobb.