Te + Én

Szívből készített fogások, avagy a szerelmes szívekhez a gyomron keresztül vezet az út

Azt mondják, a férfiak szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út. No persze embere válogatja, hogy kinek mi a fontos egy párkapcsolatban. Vannak, akik imádnak enni, másokat látszólag hidegen hagyhat az étkezés, de lássuk be, egy házias húsleves, egy ízletes grillezett pulykamell vagy a kedvenc desszertünk tökéletesen elkészítve minden bizonnyal levesz a lábunkról, főleg, ha azt a szerelmünk készíti el nekünk. Persze lehet úgy is kapcsolatban élni, hogy egyik fél sem nagy konyhaművész, attól még természetesen lehetnek boldogok. De a sütés-főzés erejét semmiképp sem szabad lebecsülni.

„Egyszer egy fiú megkérdezte tőlem egy koncert után, hogy tudok-e főzni. Akkor láttuk egymást életünkben először. Azt mondtam, tudok, bár még vannak hiányosságaim. Erre ő megkérdezte, hogy főztem-e már valaha húslevest. Nemmel válaszoltam, mire kijelentette, hogy akkor nem tudok főzni” – emlékezett vissza Kata egy, még az egyetemista éveiben lezajlott beszélgetésre. Azt mondta, akkor megfogadta, hogy megtanulja elkészíteni a húslevest is – jelenti, sikerült, mostanában a két kislányának és a férjének főzi az ebédeket, vacsorákat. „A férjem nem egy úgynevezett nagy evő, de szereti a finom ételeket. Vagyis valószínűleg nem ezzel fogtam meg magamnak, de azt biztosan tudom, hogy ízlik neki a főztöm. Nem hinném, hogy nem itt tartanánk, ha rosszabbul teljesítenék a konyhában, de azért biztos könnyebb volt így” – árulta el a 41 éves családanya.

Fotó: iStock.com/Dreamer Company

Fotó: iStock.com/Dreamer Company

Kötelességből vagy szeretetből

Azt mondják, nem mindegy, hogyan készítjük az ételeket. Persze a profi szakácsok bizonyára akkor is tökéleteset alkotnak, ha rossz napjuk van, de a háziasszonyok esetében ez bizony nem mindig alakul így. Hiszen nem mindegy, hogy valaki csak úgy összedob egy ebédet, vagy eltervezi, hogy vacsorát főz, és abba belead mindent.

„Nem tudtam főzni. Amikor megismertem a mostani páromat, azt mondta, nem baj, ő tud. Akkor még nem sejtettem, hogy ez azt jelenti, hogy majd megtanít, illetve hogy nem baj, mert akkor majd megtanulok” – nevetett Krisztina visszaemlékezve, hogy öt évvel ezelőtt jó, ha egy sajtos tésztát megfőzött magának a hétvégén, manapság pedig a kisujjából kiráz egy háromfogásos vacsorát. „Időközben kiderült, hogy a párom igenis szeret enni, ráadásul nagyon fontos a számára, hogy amit eszik, az valóban ízletes legyen. Persze előfordul, hogy valami nem sikerül jól, olyankor nagyon izgulok, hogy mit fog hozzá szólni. Sosem veszekszik emiatt, csak megölel, hogy akkor rendeljünk valami” – avatott be a 38 éves irodai asszisztens a mindennapjaikba. „Sok múlik a hangulatomon. Ha nincs kedvem vagy időm, akkor sokszor elrontok vagy kihagyok valamit az ételekből. Ha viszont van hozzá kedvem, szeretek kísérletezni. Valami újat, valami pluszt beletenni, vagy egy új desszertet kipróbálni. Olyan is volt már, hogy csak úgy, méricskélés nélkül sütöttem sütit abból, amit a konyhaszekrényben találtam. Nagy sikere volt, a párom azóta is emlegeti, hogy azzal fogtam meg. Soha többé nem tudtam megsütni, de szerencsére ettől függetlenül még mindig együtt vagyunk” – nevetett Krisztina.

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Párban a konyhában

„Nem tudok főzni, egyszerűen nem az én műfajom” – jelentette ki Orsolya. A 37 éves középvezető elmondta, hogy bár olykor összekotyvaszt magának valamit, azt másnak nem szívesen kínálja, mert nem hiszi, hogy bárki megenné rajta kívül. „A férjem nagyon jól tudta, hogy mire vállalkozik, amikor elvett. Eleinte bízott benne, hogy megtanulok főzni, de őszintén szólva kedvem sem volt hozzá. Leveseket és sülteket készítek, de a tésztára a szószt már a férjem szokta megfőzni” – sorolta hozzátéve, hogy Andrást nem a gyomrán keresztül fogta meg, bár a férfi egyszer-kétszer felsóhajtott már az elmúlt három évben, hogy milyen jó lenne, ha ügyesebb szakács lenne.