Te + Én

Kultúrát apától – Az apa-gyerek színházba járás népszerűsítésére

A Férfiak Klubja már több fantasztikus kezdeményezést indított el az utóbbi időben az apák családon belüli szerepvállalásával kapcsolatban. Legújabb felhívásuk az apák és gyermekeik színházba járását szeretné népszerűsíteni, amelyhez már tíz színház is csatlakozott.

A Kultúrát apától elnevezésű program szeretné felhívni a férfiak apai szerepének fontosságára a figyelmet, miszerint a gyerekeknek az anyjuk mellett ugyanannyira szükségük van apukájukra a mindennapokban. Tény, hogy sok férfi a családfenntartás terhei mellett nem vagy csak kevésbé tud családja életében jelen lenni folyamatosan, pedig a gyermekek fejlődésében igen fontos az apai minta is. Rettentő fontos, hogy a gyerekeknek sok olyan élményük legyen, amelyek az apához kötődnek, és amik miatt mind az anyák, mind a gyerekek fel tudnak nézni az apára.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

A nagyszerű és ötletes kezdeményezéshez máris csatlakozott a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, az Erkel Színház, a budapesti Fórum Színház, a Kolozsvári Magyar Opera, a Soproni Petőfi Színház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a brüsszeli Balassi Intézet és a Siklósi Várszínház, de természetesen várják a további teátrumok jelentkezését is.

A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter elmondta, hogy az Erkel Színház József-nap környékén három előadást is kínál a Kultúrát apától program keretein belül, így nagy szeretettel várják az apákat gyermekeikkel a Bánk bán, a János vitéz és a Carmen előadásokra.

A program szervezői azt tervezik, hogy a színházak mellett más típusú kulturális intézményeket is bevonnak majd a Kultúrát apától kezdeményezésbe. A csatlakozó intézmények a program keretein belül, akár kedvezményesen, külön „apajegyet” fognak félretenni, amelyet a Férfiak Klubja hivatalos oldalán lehet megvásárolni.