Te + Én

Ez az 5 szeretetnyelv, amivel kifejezhetjük, hogy mennyire fontosak számunkra a szeretteink

Sokat beszélünk a szerelemről, a szeretetről, de vajon tudjuk-e, hogyan fejezzük ki mások felé a szeretetünket? És honnan tudjuk, hogy valaki szeret bennünket? Gary Chapman legismertebb művében azt írja, a szeretetnek öt nyelve van, és ezt az öt nyelvet használjuk, hogy elmondjuk vagy megmutassuk az általunk szeretett embernek, hogy mit érzünk iránta. Íme, ez az 5 szeretetnyelv, amivel kifejezhetjük, hogy mennyire fontosak számunkra a szeretteink.

Ahhoz, hogy a bevezetőben említett könyv tartalmát megértsük, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy szeretünk, és hogy mások is szeretnek bennünket – vagyis az emberek kapcsolatban, különféle viszonyban állnak egymással. Chapman szerint tehát a szeretetnek 5 nyelve létezik, vagyis ötféle módon fejezhetjük ki, hogy valakit szeretünk. Ezek pedig a következők: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándék, a szívességek és az érintés. Persze ezeket felváltva adjuk és kapjuk, ha valakit szeretünk, többféleképpen fejezhetjük ki az érzésünket, valakinek adunk, a másiknak pedig mondunk olyasmit, amiből leszűrheti, hogy szeretjük. És van, aki mind az öt formáját megtapasztalhatja a szeretetünknek, és viszont: valakitől mi is megkaphatjuk mind az ötféle szeretetet.

A megfelelő nyelv kiválasztásánál arra törekszünk, hogy a lehető leghatékonyabban adjuk a tudtára a másiknak, hogy mit érzünk. Ez bármilyen kapcsolat lehet: rokoni, baráti, szerelmi vagy gyermeki.

Fotó: iStock.com/Vasyl Dolmatov

Fotó: iStock.com/Vasyl Dolmatov

Elismerő szavak

Olyan egyszerűnek tűnik, sokan mégis hajlamosak megfeledkezni róla. Olykor szinte érthetetlennek tűnhet, hogy egy nyilvánvaló helyzetben miért esik egyeseknek nehezére elmondani a másiknak, hogy milyen ügyesnek, okosnak, talpraesettnek, tehetségesnek, szorgalmasnak és így tovább tartjuk a szerettünket. Az 5 szeretetnyelv közül ez az egyetlen, amelyik szóban mondja el a partnerünknek, hogy miért is szeretjük, tiszteljük, mi az, amit értékelünk benne. S azáltal, hogy kimondjuk, a tudtára is adjuk, hogy mely tulajdonsága miatt (is) szeretjük. És viszont: gondoljunk csak bele, milyen jólesnek az elismerő szavak nekünk is.

Minőségi idő

Azt szokták mondani, hogy ha szeretünk valakit, töltsünk vele minél több minőségi időt – de vajon tudjuk-e, hogy mit jelent ez pontosan? Nem olyan nehéz kitalálni: szervezzünk olyan programokat, a szabadidőnkben csináljunk olyan dolgokat, amik mindkettőnk számára szórakoztatóak, már csak azért is, mert együtt vagyunk, és együtt csinálunk valami jót. Ilyenkor fontos, hogy rászánjuk azt az időt a szüleinkre, a gyermekünkre vagy a szerelmünkre, ne siessünk, legyünk jelen benne.

Ajándékozás

Mindenki szeret ajándékot kapni. És adni is remélhetőleg. De sokszor elfelejtjük, ahhoz, hogy az ajándékozás valóban sikeres legyen, mindkét fél hozzáállása fontos. Őszinte szeretettel kell adni és ugyanígy elfogadni. Vagyis annak, aki adja, és annak is, aki kapja, fel kell fedeznie az ajándékozásban a feltétlen szeretetet.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Szívességek

Ahhoz, hogy szívességet tegyünk valakinek, valamiféle szeretet szükséges. Ez persze lehet egy általános, az emberek felé érzett érzelem, de a családtagok, a barátok és a szerelmünk felé érzett szeretet valószínűleg nap mint nap arra ösztönöz bennünket, hogy szívességet tegyünk a másiknak, ezzel is kifejezve, hogy mennyire fontos az ő személye számunkra, hogy mennyire szeretjük.

Érintés

Ha valakit szeretünk, azt megérintjük. Legyen az egy ölelés, egy simogatás, egy észrevétlen érintés, hogy a pusziról, csókról ne is beszéljünk! Ezeket nem tudjuk a másiknak őszintén adni anélkül, hogy valóban ne szeretnénk. Az egyik legegyértelműbb nyelve a szeretetnek, talán éppen ezért lehet felmérni a két ember közötti kapcsolatot azáltal, hogy milyen sűrűn érintik meg egymást.

A témával Szeretetnyelv címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget S. Tóth Márta, dr. Gyovai Gabriella és Timkó Eszter, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.