Te + Én

Beszéljünk a hűtlenségről – Kinek mi számít megcsalásnak?

A megcsalás mindig is kényes téma volt, így a legtöbb esetben inkább nem is beszélünk róla. Akit érint, azért nem beszél róla, mert kellemetlennek érzi vagy szégyelli, a többi ember pedig úgy csinál, mintha ez a fogalom nem is létezne. A hűtlenségnek pedig rengeteg formája van, és mindenkinek mást-mást jelent.

Beszélgetés

Ha van egy párunk, és együtt megyünk szórakozni, sokszor alakulhat ki konfliktus abból, ha az egyik fél a másik nem képviselőjével kezd el társalogni. Természetesen nem mindegy, milyen is ez a beszélgetés, és mennyi ideig tart, és a két félnek mi a célja vele. Akik féltékeny típusok, azoknak már ez a szituáció is rosszuleshet, hiszen nem értik, hogy párjuk miért nem velük foglalkozik egész este, és miért kommunikál valaki mással, aki ráadásul ellenkező nemű. A kapcsolat elején érdemes tehát letisztázni, hogy mi az, ami párunknak rosszulesik, és mi az, amiben kompromisszumra kell jutni. Hiszen ha soha nem vesszük figyelembe, hogy szerelmünknek fáj, ha mi egy összejövetelen csak másokkal foglalkozunk, az egyre nagyobb feszültséget okozhat a kapcsolatunkban. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem beszélgethetünk másokkal, hiszen mindkét félnek meg kell adni a saját szabadságát. Ha korlátok közé szorítjuk a másikat, akkor egyre inkább ki akar majd törni az egyik fél.

Fotó: iStock.com/cyano66

Fotó: iStock.com/cyano66

Csók

A csók már sokkal egyértelműbb, és sok embernek már tényleges megcsalásnak is számít. Embere válogatja, hogy ki az, aki megbocsátja ezt a fajta hűtlenséget, és ki az, akinek már ennyi is elég a szakításhoz. Nyilvánvalóan nem mindegy a csók körülménye, hogy miért is történt meg, és milyen szituációban. Ha például párunk a kelleténél többet italozott egy átdorbézolt éjszakán, a csók pillanatában pedig nem igazán volt tudatában a dolgok súlyának, vagy nem volt elég gyors a reakcióideje, az egy teljesen más helyzet, mint ha teljesen józanul, átgondoltan és megfontoltan dönt úgy, hogy párján kívül valaki mást csókol meg. Az ital persze nem lehet minden esetben kifogás vagy kibúvó, ám az, hogy ezt ki bocsátja meg, függ a kapcsolat mélységétől és mivoltától.

Intimitás

Ha azt mondjuk, megcsalás, valószínűleg a legtöbben a nem a szerelmünkkel történő testi kapcsolat kialakítására gondolnak. Efelett szemet hunyni, elfelejteni és valóban megbocsátani már egy sokkal nehezebb feladat, amire nagyon sokan nem is képesek. Érdekes módon a statisztikák azt mutatják, hogy bár a férfiak többször lépnek félre, mégis ők bocsátják meg kevesebbszer, ha párjuk félrelép. De mi ennek az oka? A férfiak úgy gondolják, hogy a nők sokkal érzékenyebbek és érzelmesebbek, és a testi intimitás sokkal mélyebben érinti őket, mint a férfiakat. Míg a férfiak sok esetben képesek teljesen elkülöníteni az érzelmeket a testiségtől, addig a nők nagy százaléka erre nem képes. Ez a fajta „megkülönböztetés” persze nem egészen igazságos, hiszen ez azt sugallja, hogy a férfiaknak mindent szabad, és megbocsátható nekik az, ami a nőknek nem. Pedig ha szerelmesek vagyunk párunkba, és komolyan tervezünk vele, akkor alapjáraton nem kéne, hogy egyáltalán ilyen szituációkba kerüljünk.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Érzelmi kötődés

Bár azt hinnénk, hogy a testiség a hűtlenség „legmagasabb” fokozata, a tapasztalatok mégsem erre engednek következtetni. Míg egy futó viszonyt érzelmek nélkül még akár túl is élhet egy kapcsolat, ha elég erős, addig ha egy mélyebb érzelmi kötődés alakul ki párunknak egy másik nővel, sokkal komolyan sebeket is okozhat. Ha valaki mással kezd el kommunikálni szerelmünk, akár csak írásban, ráadásul kibeszéli kapcsolatunk részleteit, ne adj’ isten, még panaszkodik is rólunk, olykor olyan szakadékot tud okozni a kapcsolatban, ami már visszafordíthatatlan. Az érzelmi megcsalás tehát meglepő módon sok ember számára a legfájóbb hűtlenségi forma, amit helyrehozni sokkal nagyobb feladat, mint egy csókot vagy egy egyéjszakás kalandot elfelejteni.