Te + Én

10 dolog, amit nem tudtunk a szerelemről 20 évesen

Miközben tartunk az öregedéstől, a ráncoktól, és azon aggódunk, hogy így egyre kevésbé kellünk majd a férfiaknak, elfelejtjük, hogy a korral olyan bölcsesség, tapasztalat, belső tartás költözik belénk, ami egészen új minőségű párkapcsolatokra tesz képessé.

Az idősebb nők csak akkor szorulnak ki a szerelem területéről, ha elhiszik, hogy ki kell szorulniuk. Merthogy nem kötelező, és nem is várja ezt senki. Ahogy 20 éves korunkban megvoltak azok a férfiak, akik érdeklődtek irántunk – és hányról nem is tudtunk –, ugyanúgy most is élnek lehetséges randipartnerek, társak, akiknek pont éleslátásunk, magabiztosságunk, tapasztaltságunk jön be. Mert nem mindenki rajong a fiatal, de ehhez mérten még önmagát sem igazán ismerő, bizonytalan, még a szülői mintákat követő, „maga sem tudja, mit akar” típusú lányokért.

A szerelem elmúlik

A nagy lángolás, amiről annyi film és dal született, nem marad meg örökké. Idővel csillapul, átalakul, parázzsá válik, amit a különleges alkalmak ismét fel tudnak lobbantani.

Nem kell megmaradni rossz kapcsolatokban

Ugyanakkor a szerelem vagy a párkapcsolat nem az életünk végső célja, alfája és ómegája. Nem kell csupán azért ragaszkodnunk hozzá, mert ad egyfajta státuszt a külvilág felé, s pláne nem kell maradnunk akkor, ha a kapcsolatban nem bánnak velünk jól. Ha elég bátrak vagyunk váltani, sokkal minőségibb szerelmek jönnek az életünkbe.

Megválogatjuk, kiben bízunk

Fiatalon még nem csupán isszuk szerelmünk minden szavát, de el is hisszük. Idősebb fejjel már könnyebben kiszúrjuk, ki az, aki csak áltat, aki az egóját növelő hazugságokkal kábít, már apró jelekből látjuk, melyik férfi őszinte, és melyik nem. Nagy kincs ez, hiszen birtokában tényleg csak abban bízunk meg, aki érdemes rá.

Fotó: iStock.com/Solovyova

Fotó: iStock.com/Solovyova

Ne adjuk fel a legnagyobb csalódás után sem

Ötvenéves korunkra legalább egy nagy szakításon általában túl vagyunk. Megjártuk a szomorúság és az egyedüllét mélyét, de kijöttünk onnan, és erősebbek, bölcsebbek lettünk. Megtanultuk, hogy nem jön el a világ vége attól, ha szerelmi életünk épp nincs a csúcspontján, és képesek vagyunk életünk többi részére, illetve saját belső erőnkre támaszkodni.

Kiállunk magunkért

Jó esetben már megtanultuk, mennyit érünk, és azt is, hogy ezt kifejezzük mások felé. Már nem veszi el olyan könnyen az önbizalmunkat egy gonosz mondat, egy visszautasítás, és nem hagyjuk, hogy játszadozzanak velünk.

Kifejezzük, mit szeretnénk, és mit nem

Persze csak úgy tudunk kiállni magunkért, ha megtanuljuk elfogadni és elmondani az igényeinket egy kapcsolaton belül. Megvannak a magunk elvárásai, erősségei, gyengeségei, s ezt nyíltan kommunikáljuk is a másik felé. Tiszteletben tartjuk az ő vágyait, de elvárjuk, hogy ő is tartsa tiszteletben a mieinket.

Humorral oly sok minden megoldható

A legtöbb kisebb vita vagy veszekedés pillanatok alatt fel tud oldódni, ha képesek vagyunk nevetni rajta, magunkon, az egész faramuci helyzeten. Ha nem veszünk apróságokat véresen komolyan, akkor évődve is lehet civakodni. A humorérzék pedig nemcsak a mindennapokon segít át, de a nehéz helyzetekben is segít meglátni a megmosolyogtatót.

Nem a szerelem és a házasság az igazi életcél

Már nem munkát és életcélt keresgélünk egyetemistaként, karrierünk, családunk van, elboldogulunk az életünkben. Azt is tudjuk, hogy rengeteg fontos dolog és kapcsolat van az életben, s ezek közül csak az egyik a szerelmi partner. Amikor életünk végén számot adunk, nem azt soroljuk fel, hány évig éltünk házasságban, és nem ez az egyetlen dolog, amire büszkék lehetünk.

Fotó: iStock.com/yacobchuk

Fotó: iStock.com/yacobchuk

Egyediek vagyunk, nem kell exekhez, anyósokhoz hasonlítgatnunk magunkat

Sok fiatal lány életét keseríti meg, hogy önbizalma még nem elég erős, ezért sztárokhoz, más lányokhoz, barátja exeihez hasonlítgatja magát. Ennél is rosszabb, ha az anyós kezdi el megmutatni, mi mindent tud jobban megcsinálni a fiacskája körül. Ötvenévesen már nem kábítanak el ezzel sem volt barátnők, sem anyósok, le tudjuk őket szerelni, meg tudjuk mosolyogni versenyzői hajlamukat, és nem sírjuk tele a párnát azzal, hogy sosem leszünk ugyanolyan jók, mint az alkalmi piedesztálon álldogálók.

Flörtölni jó, de már nem vesszük túl komolyan

Az érett nők is flörtölnek, nem is akárhogy! A játék, az izgalom, a szenvedély soha nem múlik el. Ám okosabbak, türelmesebbek vagyunk, kézben tartjuk a szálakat, ráadásul képesek vagyunk felmérni, meddig akarunk elmenni, és kivel. Már nem kell órákig a telefonon trécselni a barátnőnkkel azon, hogy valaki visszautasított egy koncerten, vagy éppen egyszer találkoztunk, és többé nem hívott fel.