Te + Én

3 képesség, mely ellenállhatatlan vonzalmat ébreszt

A külső nem minden, és távolról sem csak a megjelenés számít abban, hogy kit választunk társunknak. A vonzalom mögött sokkal több rejlik, mint pusztán a látvány.

Eddig is sejtettük, hogy így van, de immár a kutatások is azt támasztják alá, hogy a párválasztásban a személyiségjegyeknek és a tulajdonságoknak is hatalmas szerepük van. Igazából ezeken a tényezőkön múlik a kapcsolat sikere, és az, hogy két ember mennyire illik össze.

A humor vonzereje

Elizabeth McGee és Mark Shevlin a Humor hatása a vonzerőre és a párválasztásra című tanulmányukban (2009) azt találták, hogy a jó humorérzékkel rendelkező emberek nemcsak vonzóbbak az ellenkező nem szemében, de hosszú távú kapcsolatra is alkalmasabbnak látják őket. Ez a tanulmányuk megerősítette a korábbi kutatások eredményeit, melyek szerint mindkét nem esetében igaz, hogy előszeretettel választanak humoros partnert.

unsplash.com/Priscilla Du Preez

unsplash.com/Priscilla Du Preez

A történetek csábítása

John K. Donahue és Melanie C. Green Egy jó sztori című cikkükben arról számolnak be, hogy a hosszú távú kapcsolatot kereső nők sokkal vonzóbbnak találják azokat a férfiakat, akinek jó a mesélőkéjük, ez pedig azt mutatja, hogy a férfiak esetében a mesélőkedv a kiemelt státuszhoz asszociálódik. A sztorizgatás hatása ugyanakkor fordítva nem érvényesül, vagyis a nők vonzerejét történetmesélő képességük nem befolyásolja, és egy rövid távú partner esetében sem szempont.

Extroverzió és szimpátia

Korrina A. Duffy és Tanya L. Chartrand Az extroverzió előnye című tanulmányukban az extrovertált személyiségek népszerűségét az ilyen beállítottságú egyének utánzókészségével kapcsolják össze. Ezek az emberek ugyanis ösztönösen vagy tudatosan sokszor jobban másolják beszélgetőpartnerük gesztusait, mint introvertált társaik, ez a jelenség pedig vonzóbbá teszi őket a másik szemében. De ők is csak akkor veszik elő ezt a készségüket, ha szeretnének szimpatikusak lenni. Mindez azt mutatja, hogy a hosszú távú kapcsolat szempontjából még mindig a belső tulajdonságok a fontosabbak.