Te + Én

A 7 leggyakoribb párkapcsolati hiba, amit segítünk elkerülni, megoldani

Ahhoz, hogy egy kapcsolat hosszú távon is jól működjön, sok időt kell eltöltenünk egymással, egymás megismerésével. És bármilyen tudatosan és odafigyeléssel is kezeljük a kapcsolatot, a különböző surlódások, viták és veszekedések elkerülhetetlennek látszanak. Egyetlen kapcsolat sem tökéletes, mindegyiknek megvan a maga gyenge pontja. Íme a 7 leggyakoribb párkapcsolati hiba, amit most segítünk elkerülni, megoldani.

Az egészségesen működő, vagy ha úgy tetszik, boldog kapcsolatok sem mentesek a vitáktól és veszekedésektől. A különbég a többihez képest annyi, hogy ez esetben a felek jól ismerik egymást, illetve tudják, hogy hogyan kell egészségesen vitázni és kompromisszum segítségével a felmerülő problémákat megoldani. Hiszen bár olykor talán másképp tűnik, egyik kapcsolat sem tökéletes. Ráadásul általánosan elmondható, hogy a kapcsolatok általában hasonló problémákkal küzdenek – talán csak másképp. Íme a 7 leggyakoribb párkapcsolati hiba, amit most segítünk elkerülni, megoldani.

A kommunikáció hiánya

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a párok elkövetnek, hogy nem beszélgetnek egymással. A hétköznapi témákon túl fontos, hogy mindenféléről beszélgessünk, a komolyabb dolgokról is, hogy jobban, hogy valóban megismerjük a másikat. Mivel a legtöbben nem értünk a pszichológiához, fontos, hogy mindent őszintén, kendőzetlenül mondjunk el a másiknak, hogy a lehető legpontosabban megértsen bennünket.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Állandó kritizálás

A tökéletesnek nehéz megfelelni, és nem is kell. Viszont sokan elfelejtik, hogy senki sem tökéletes, és egy idő után az eleinte észrevétlen hibák annyira szembeötlőek lehetnek, hogy nem tudunk elmenni mellette szó nélkül. Ilyenkor akár napi szinten többször is kritikus megjeyzést tehetünk egymásnak, ami azt válthatja ki, hogy a másik próbál erején felül megfelelni, ami csak fölösleges feszültséget és vitát generál. Ehelyett próbáljuk meglátni azokat a dolgokat, amiket a másik jól csinál – és koncentráljunk ezekre ahelyett, hogy csak a negatívumokat látjuk.

Házimunka-megosztás

Az összeköltözés után érdemes rögtön tisztázni, hogy kinek, mi a feladata – és egyenlő arányban elosztani a házimunkákat, hogy később ne legyen ebből 8is) feszültség. Ha egészséges kapcsolatot szeretnénk kialakítani, akkor ne egy ember nyakába szakadjon minden, hanem mindenki vegye ki a részét a lakás/ház körüli teendőkből.

Egyensúly a munka és a magánélet között

Mindenki számára fontos a saját munkája, a karrierje – ez nem változik meg akkor, amikr valakivel közös életbe, közös jövőbe kezd. Ez ugyanúgy hozzánk tartozik, amikor kapcsolatba lépünk, mint a családi hátterünk vagy a baráti körünk. Persze idővel egyre fontosabbá válik mindkettőnk számára a kapcsolat, a párunk is – találjuk meg az egyensúlyt a kettő között, igyekezzünk ugyanannyi lemondást és ugyanannyi áldozatot hozni mindkát területen. És mindketten!

Fotó: iStock.com/Deagreez

Fotó: iStock.com/Deagreez

Megcsalás/flörtölés

Egyértelmű, hogy a megcsalás a legtöbb kapcsolatban vörös zászló, vagyis magától értetődően szakításhoz, váláshoz vezet. Olykor már a kisebb flörtölések is nagy veszekéseket vonzanak maguk után. Mi a teendő? Már a kapcsolat elején érdemes lehet megbeszélni, hogy mi az, ami még belefér, és mi az, ami kizárt. És mindkét félnek ehhez tartani magát a későbbiekben, illetve őszintén elmondani a másiknak, hogy mi zavar bennünket, mi bánt. Vagy ha olyasmit tettünk, amit szerintünk el kell mondani a másiknak, ne titkolózzunk. Mi is szeretnénk tudni, ha a párunk olyasmit tett, amit mi említésre méltónak tartunk.

Gyermekvállalás

A gyermekvállalás is fontos téma, amit már a kapcsolat elején fontos megbeszélni. Hiszen az ezzel kapcsolatos eltérő vélemények is vitákat, veszekedéseket generálhatnak a későbbiekben, de akár szakításhoz is vezethet, ha az egyik fél (még) nem szeretne gyermeket vállalni, a másik azonban már készen áll a szülői feladatok ellátására.

Pénzkérdés

Keveseknek jut eszébe, pedig azt is fontos minél korábban tisztázni, hogy ki, hogyan viszonyul a pénzhez: inkább spórolós, vagy az “azonnal elköltős” tipushoz tartozik. Ha nem is a legeleljén, de arról is fontos beszélni, hogy ki, mennyit keres, a fizetésünket hogyan osszuk be, ki fizeti a csekkeket és ki vásárol be, vagy kinek a fizetéséből megyünk majd nyaralni. A különböző pénzköltési, megtakarítási és egyéb pénzügyi szokások is vitákhoz vezethetnek, amit érdemes őszinte beszélgetéssel tisztázni, illetve kompromisszummal megoldani.