Te + Én

Nem gondoltuk volna, hogy ezek a gesztusok vonzalmat ébresztenek

Azt gondoljuk, annyi bölcsességet olvastunk már szerelmi témában, hogy nem érhet minket meglepetés? Könnyen lehet, hogy tévedünk. A tudomány mindig tud újat mondani, és persze hasznos eszközöket ad a kezünkbe ahhoz, hogy szorosabbra fűzzük a szálat a jelöltünkkel.

Az, hogy kihez vonzódunk, és ki vonzódik hozzánk, számtalan tényezőtől függ. Közrejátszik benne a külső is, de talán még fontosabb az, hogy mennyire hasonlítunk egymásra, és mennyire találjuk meg a közös hangot. A vonzalom esélyeit emellett számtalan hétköznapi gesztus is javíthatja vagy ronthatja.

Hosszú szemkontaktus

A szemezés bevett formája az ismerkedésnek, de valószínűleg nem sokan mernének mindjárt farkasszemcsatába bonyolódni a kiszemelttel. Pedig Joan Kellerman, a Massachusettsi Egyetem pszichológusa szerint egyáltalán nem ördögtől való az ötlet. A szakember 72 résztvevővel végzett kutatást, amelyben arra kérte a delikvenseket, hogy alkossanak párokat ellenkező nemű és számukra ismeretlen diáktársukkal, majd 2 percig nézzenek mélyen egymás szemébe. Később megkérdezte őket, hogy mit éreznek az iránt, akivel párba álltak, és a legtöbben arról számoltak be, hogy vonzalom ébredt bennük az illető iránt.

unsplash.com/Christin Hume

unsplash.com/Christin Hume

Ha meleg itallal kínálunk valakit

Egy másik érdekes felfedezés John Barghnak, a Yale Egyetem pszichológusának köszönhető. Kísérletében a résztvevőknek meleg vagy hideg italokat kellett fogniuk, miközben megállapítják, hogy egy adott ember személyisége „meleg” vagy „hideg”. A meleg italokat tartó résztvevők úgy ítélték meg, hogy az illető meleg személyiséggel rendelkezik. Ha tehát döntenünk kell arról, hogy fagyizni vagy kávézni menjünk az első randin, bármekkora is a hőség, válasszuk inkább az utóbbi opciót.

Hangszeren játszani

Sok legenda kering rocksztárokról, akik azért vágtak bele a zenélésbe, hogy így könnyebben meghódíthassák az ellenkező nem szívét, és sokan közülük sikerrel is jártak. Azonban nem gondoltuk volna, hogy ez a siker nemcsak a hírnévnek, hanem magának a zenélésnek is köszönhető. Ezt a felfedezést francia kutatók tették, akik arra kértek egy fiatalembert, hogy az utcán kérje el az arra járó hölgyek számát. A férfi hol sporttáskát, hol gitárt tartott a kezében, és aktuális kellékével összesen 300 fiatal nőt szólított le. Miután a kutatócsoport kiértékelte az eredményeket, azt találta, hogy sokkal több telefonszámot gyűjtött be a kísérleti alany, amikor a gitár volt segítségére ebben, mint amikor a táska. Érdemes tehát muzsikálára adnunk a fejünket, nemcsak azért, mert így népszerűbbek lehetünk, hanem azért is, mert jót tesz az egészségünknek.