Te + Én

Így ismerjük fel a narcisztikus férfit már a randin

A narcisztikus személyiségzavar nem csupán arról szól, hogy valaki minden helyzetben önmagát helyezi előtérbe: inkább az a lényege, hogy másokon átgázolva, a maszkok nélküli lét megélésének teljes hiányával, végtelen jogosultságérzettel teszi ezt. Nem ismer más utat. De honnan ismerhetjük fel az ilyen embert már az elején?

Mítosz: úgy tűnik, nagyon érdeklődik irántunk, és nagyon intenzíven érez

Minden szabad percében ír a cseten (hiába rendkívül elfoglalt ember), és rendkívül bizalmas, intim dolgokról érdeklődik. Állandóan kérdez, ami azt a látszatot kelti, hogy ő bizony mindent tudni akar rólunk. Nagy tévedés azonban azt hinni, hogy mindezt azért teszi, hogy bensőséges, mély kapcsolatot építsen: a nárcit egyszerűen az érdekli, hogy mielőbb áldozata agyába, és még annál is hamarabb ágyába férkőzhessen. Vagyis rajongjanak érte, és úgy táncoljanak, ahogy ő fütyül.

Fotó: unsplash.com/ joel-filipe

Fotó: unsplash.com/ joel-filipe

Mítosz: egy-egy fura lépés a kivétel, ami erősíti a szabályt, hogy amúgy igazi jó emberrel van dolgunk

Az ismerkedési fázisban örömmel hisszük, hogy az önző, furcsa lépések kivételes esetek, nem maga az alapviselkedés, amely köré a nárci minden megmozdulása épül. Például elhisszük, hogy azért hazudott, mert az előző partnere összetörte a szívét, amikor legutóbb őszinte volt, és várjuk a tiszta lapot. Nos, várhatjuk.

Mítosz: csak viccelt, amikor bántott, lehúzott minket

A nárcira jellemző, hogy tesz egy-egy pikírt megjegyzést, amivel vérig sérti, esetleg mélyen megsebzi a másikat, és aztán csodálkozik, hogy az illető rettenetesen érzi magát. Ilyenkor menteni próbálja a helyzetet a felszínen: „ó, én csak vicceltem”, amit mi készséggel el is hiszünk. A gond csak az, hogy szándékosan csinálja: így éri el, hogy kedvünk tőle és csak tőle függ. Ő húz le, és ő is vigasztal, mi pedig a hatása alatt vagyunk.

Mítosz: az erős fizikai vonzalom a lelki kötődés jele

A nárci a fizikai vonzalmat a testi közelséggel mutatja ki, és szexel akkor is, amikor inkább simogatni, becézgetni, kedveskedni vagy épp beszélgetni kellene. Képtelen az intimitásra, annak hiányát a fizikai közelséggel igyekszik pótolni, amit partnere sokszor a lelki kötődéssel kever össze, amiről természetesen szó sincs, a nárci ettől kimondottan fél, irtózik, szükségtelennek látja.