Te + Én

Továbblépés válás után – mert egy házasság vége lehet új kezdet is

A válás az egyik legnehezebb dolog, amivel az ember lánya szembenézhet az élete során, van azonban valami, ami még ennél is nehezebb lehet: a továbblépés. Amikor újra randizni kezdünk egy hosszú kapcsolat vagy házasság után, természetes, hogy keressük magunkat, helyünket a világban. És hogy mindennek mikor jön el az ideje? Mindenkinek máskor, csak figyeljük a jeleket.

Vegyük észre, ha készen állunk

Mindegy, hogy pár hónap, egy év vagy még több telt el a válás után, mindenkinél más, hogy mennyi idő eltelte után érzi úgy: felkészült egy új szerelemre. Ha már elgondolkodunk rajta, hogy milyen jó lenne, ha sokat forgatjuk a fejünkben, ha megtetszik valaki, azok már biztos jelei annak, hogy itt az idő. A lényeg, hogy ne sürgessük magunkat.

Ne állítson meg minket a félelem

Tartsuk mindig szem előtt a tényt, hogy a félelem, a szorongás ebben a helyzetben normális, mindenki ismeri, és egyáltalán nem kell rosszul éreznünk magunkat, ha nálunk is felbukkannak ezek az érzések. A továbblépéshez persze le kell győznünk őket, de senki sem sürget minket, ha pedig megtaláltuk a megfelelő embert, biztosan gond nélkül hagyjuk magunk mögött minden félelmünket.

Fotó: iStock.com/tommaso79

Fotó: iStock.com/tommaso79

Győzzük le a negatív gondolatokat

Van, hogy a válás nem egy egyszerű békés búcsúzás egy szép kapcsolattól, hanem inkább egy csatamező. Ha pedig így van, az lelkileg mindkét fél számára sokkal nagyobb teher, megrázkódtatás, amely így a továbblépést is megnehezíti. Ne hagyjuk, hogy a negatív érzések átvegyék fölöttünk a hatalmat, próbáljunk optimisták lenni, hiszen lehet, hogy az életünk csak most kezdődik.

Tanuljuk meg: semmi baj nincs velünk

Ha az ember túl van egy váláson, hajlamos rá, hogy saját magát hibáztatja és bizony, ha akarjuk, ha nem, ez egyfajta bélyeget tesz ránk. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy ez máris az egész személyiségüket meghatározza, hiszen az „elvált” jelző végigkíséri majd az egész életüket. Ne hagyjuk, hogy ez a bélyeg ránk ragadjon, ne úgy gondoljunk magunkra, mint valakire, aki elvált, hanem úgy, mint valakire, aki tisztában van vele, hogy mi a jó neki, hogy mitől lesz boldogabb. Parancsoljunk megálljt a negatív gondolatoknak, álljunk meg a tükörrel szemben és mondjuk a saját szemünkbe: semmi baj nincs velünk.

Határozzuk meg a célt

Tudjuk jól, hogy a legideálisabb az lenne, ha az ember biztos lehetne benne, hogy a randevúból szerelem, a szerelemből pedig életre szóló boldogság lesz, ezt azonban semmi sem garantálja. Ha az első perctől ezt kergetjük, bizony könnyen lehet, hogy csalódottak leszünk az első, talán kevésbé sikeres randevú után. Talán elsőre nem kellene ilyen messzemenő célokat választanunk, legyen csupán az a célunk, hogy elhagyjuk a biztonságot jelentő komfortzónánkat: a magányt. Legyen csupán az a cél, hogy jól érezzük magunkat, hogy legyen egy jó esténk, hogy ismerkedjünk meg új emberekkel. Ha ez már megy, mint a karikacsapás, akkor jöhet a következő lépés.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Ne mondjunk nemet a lehetőségekre

Sokan például nem szeretnek szórakozóhelyen ismerkedni, míg mások megfogadják, hogy ők ugyan biztosan nem fognak online párt keresni. Egyikre sem érdemes teljesen nemet mondani, egyszerűen csak meg kell tanulnunk kihozni a legtöbbet minden lehetőségből. Az online keresés során rájöhetünk, ha valaki szimpatikus, ha van vele közös témánk, azonban ne várjunk túl sokáig az első személyes találkozásra, így biztosan nem fordulhat elő, hogy más kép alakul ki róla a fejünkben, mint ami a valóság.

Legyünk őszinték

Soha ne szégyelljük azt, akik vagyunk, a múltunkat, az eddigi életünket, ne szorongjunk azon, hogy így, ahogy vagyunk, nem kellünk majd senkinek, ugyanis biztosan van valaki a világban, aki ránk vár, aki a szomorú és vidám történeteinkkel, sebeinkkel és sikereinkkel, családi hátterünkkel, gyerekeinkkel vagy akár unokáinkkal együtt is elfogad minket, és boldogan töltené velünk a napjait. De azt se feledjük, hogy a mi részünkről is fontos a másik feltétel nélküli elfogadása.