Egészség

Régen és most: szoptatnak-e vajon a királyi család tagjai?

Katalin cambridge-i hercegnét Beverley Turner médiaszemélyiség arra biztatta, hogy szóljon pár jó szót a szoptatás fontossága mellett. Na de vajon hogy is van ez, szoptat-e egyáltalán Katalin, és mi a helyzet a királyi család többi tagjával?

Nem titok, hogy régen a kékvérű családokban nem volt divat a szoptatás: sőt még nemesi körökben is kifejezett szégyennek számított, ha egy úriasszony maga táplálta gyermekét. A nemeseknél egyszerű parasztasszonyok – szoptatós dajkák – teljesítették kötelességüket, míg a király családok sarjait művelt, finom hölgyek szoptatták.

carlo-navarro-219810-unsplash

fotó: unsplash.com

Több oka is volt annak, hogy a feladatot idegennek adták ki a hierarchia csúcsán állók: egyrészt a királynőknek és hercegnéknek mindig is rengeteg reprezentatív kötelességük volt, amibe nem fért bele, hogy mindig kicsinyeik mellett legyenek. Így aztán ha szerettek volna, sem nyílt rá módjuk, hiszen az időre történő etetés során a tej hamar elapad.

Másrészt a kékvérűek esetében kulcsfontosságú volt, hogy mielőbb jöjjenek az újabb és újabb trónörökösök, márpedig a rendszeres, éjszakánkénti szoptatás a fogamzásgátlás egy módja (még ha nem is a leginkább megbízható): fel sem merülhetett, hogy emiatt hosszú időn át ne legyen fogamzóképes egy uralkodónő vagy épp királyi hitves. Végül, de nem utolsósorban szempont volt az illendőség is: az állandó készenlét, anyai szolgálat a személyzet dolga.

A 20. század második felében aztán egyre több kutatás jelent meg a szoptatás anyára gyakorolt pozitív hatásairól: tagadhatatlan előny ugyanis, hogy csökken a méh- és petefészekrák kockázata, hamarabb visszanyeri rugalmasságát a szervezet, kisebb az esélye a szív- és érrendszeri betegségeknek is. II. Erzsébetet 1926-os születésekor majdnem egy évig szoptatta az anyakirályné, és ezt a szokást átvette maga Erzsébet is, mikor anya lett.

Ezzel Erzsébet fekete báránynak számított, testvére, Margit például ízléstelennek tartotta a szoptatást, ahogyan az európai uralkodócsaládok többsége. Diana hercegné ragaszkodott ahhoz, hogy maga szoptassa Vilmost és Harryt. Katalin hercegné már egy olyan korba született, ahol az igény szerinti szoptatásnak nagy divatja van, így fel se merült, hogy őt eltiltsa az udvar ettől a gyakorlattól.

Akárhogy is, a kis György, Sarolta és Lajos feltehetően 8–12 hónapos korukig kaptak, kapnak anyatejet, de a hercegné elfoglaltságai miatt azt igen gyakran dada adta, adja oda nekik, cumisüvegből…