Te + Én

A mindent elsöprő szerelem veszélyei

A szerelemnek sok formája létezik, és ahány ember, annyiféleképpen tudja kifejezni az érzelmeit. Egyénileg mindenkinek különböző érzelmi intenzitásokra van szüksége, és persze az sem mindegy, milyen életszakaszunkban vagyunk éppen, hisz egészen másfajta szerelemre vágyik egy 16 és egy 45 éves.

Mindent elsöprő szerelem. Mi jut erről eszünkbe? Amikor nem tudunk másra gondolni egész nap, csak arra az egy bizonyos személyre. Ő az első gondolatunk reggel és ő az utolsó este. A kapcsolat végletes, és mivel az érzelmek ezer fokon égnek, nincs középút. A józan ész nem működik. A logika megszűnik. De mik lehetnek a fő veszélyei egy ilyen fokozott érzelmi állapotú kapcsolatnak?

Amilyen gyorsan kezdődik, olyan gyorsan véget is érhet

Legkönnyebben talán úgy lehetne ezt megfogalmazni, hogy ha egy láng túl magas hőfokon és hirtelen kezd el égni, akkor ugyanolyan gyorsasággal ki is tud aludni. Mivel érzelmeinkben ilyenkor nincs kiegyensúlyozottság, a hirtelen szenvedélyes kezdetből gyors, drámai vég lehet.

Fotó: unsplash.com/ZohreNemati

Fotó: unsplash.com/ZohreNemati

Szélsőséges érzelmi skála

Belső félelmek, bizalmatlanságok és addig soha át nem élt örömök, boldog pillanatok. Magasból a mélybe, mélyből a magasba és így tovább. Drámai veszekedéseket nagy egymásra találások követnek, mi pedig elveszítjük a realitásérzékünket. Nem hallgatunk az ismerősök véleményeire, és ha a kapcsolat logikusan nem is működik, akkor is ragaszkodunk hozzá.

Biztonságérzet hiánya

Mivel túlságosan félünk a másik elvesztésétől, nem érezzük a saját pozíciónkat biztonságban. Gyakori a féltékenység, az ebből származó konfliktusok pedig csak tovább ronthatnak a szituáción. Kételkedünk a másik szerelmében, nem tudjuk elképzelni, hogy ő is annyira szeret minket, ahogyan mi őt.

De ha ennyi negatív dolog jár ezzel, miért vágyunk mégis rá? Talán szürkébb és kopárabb lenne az életünk. Talán egyszer az életben át akarjuk élni, amit addig csak nagy irodalmi regényekben olvashattunk álmodozva…