Te + Én

Az ellentétek tényleg vonzzák egymást?

Sokszor szoktuk mondani, hogy egy kapcsolatban úgy megtalálta egymást a két fél, mint zsák a foltját. De vajon az a jó kapcsolat, ahol a felek nagyon hasonlítanak egymásra, vagy mégis van valami a mondásban, miszerint az ellentétek vonzzák egymást? Mi az izgalmas abban, ha olyan emberrel vagyunk együtt, aki teljesen más személyiség, mint mi? Működhet egy ilyen kapcsolat – kiütköznek a különbözőségek, vagy tökéletesen kiegészítjük majd egymást?

Általában a mágnes pólusaihoz szoktuk hasonlítani azt, hogy miért hagyatkozunk az „ellentétek vonzzák egymást” szabályra: a mágnes is az ellenkező pólusú oldalakat vonzza, így az emberekre is visszavezethető ez a hozzáállás. Úgy gondoljuk, hogy ha valaki teljesen más, mint mi, azzal ki fogjuk egészíteni egymást, és örök, boldog szimbiózisban élünk majd. Rengeteg pszichológiai kutatás készült már erre vonatkozóan, de egyértelműen egyik sem tudta megmondani, vajon mitől működhetnek az ilyen kapcsolatok, és mitől nem – néhány fontos adatot azonban megtudhattunk arra vonatkozóan, mely tulajdonságoknak kell stimmelniük ahhoz, hogy jól érezzük magunkat valakivel, és mi az, aminél nem baj, ha teljesen mások vagyunk.

Fotó: iStock.com/andrija997

Fotó: iStock.com/andrija997

Egy ilyen kutatást végzett el Nathan Hudson és Chris Fraley, akik arra voltak kíváncsiak, vajon a hasonló vagy különböző személyiségek vonzzák-e jobban egymást és maradnak boldogabbak egy hosszú távú kapcsolatban. A kutatásukat 174 páron végezték el, akiknek nagyon nagy része (több mint 96 százaléka) komoly kapcsolatban élt, néhányuk el is jegyezte már a párját. A résztvevőknek saját magukról kellett kérdőívet kitölteniük arra vonatkozóan, hogy milyen személyiségjegyek illenek rájuk. A kutatók az úgynevezett Big Five személyiségmodellt használták alapnak. Ezután kaptak egy kérdőívet, amelyen kéthavonta vezetniük kellett, mennyire elégedettek és boldogok a kapcsolatukkal.

A kutatás érdekes eredményeket hozott: azok a párok, akik az engedékenység és lelkiismeretesség területén nagyjából ugyanazt a pontszámot kapták, tehát nagyon hasonlóak ebben a személyiségjegyben, általában boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban éltek. Ugyanez volt a helyzet azoknál a pároknál is, akiknek az érzelmi stabilitásuk hasonló szinten áll. Ez a két személyiségjegy tehát boldog kapcsolatot jelez előre, ha ebben hasonlítanak a párok, az csak jót hozhat a szerelmi életükben.

Nem ez volt a helyzet azonban azoknál a pároknál, akik megegyeztek extraverzió, barátságosság vagy intellektus területén. Ez a kutatók szerint azt bizonyítja, hogy a hasonlóság magában még nem jelenti azt, hogy egy kapcsolat jól is fog működni – sokkal fontosabb az, hogy mi mit gondolunk, mennyire hasonlítunk a másikra. A lényeg az, mi hogyan látjuk saját magunkat és a párunkat, az, hogy pontosan milyenek is vagyunk, már kevésbé lényeges.

Fotó: iStock.com/teksomolika

Fotó: iStock.com/teksomolika

Abban egyébként azért meg szoktak egyezni a kutatók és pszichológusok, hogy az olyan alapvető tulajdonságainknak meg kell egyeznie, mint a vallás, az intelligenciaszint vagy a jövőkép – ezek olyan dolgok, amelyekben a különbözőségek nagyon komoly konfliktusokhoz vezethetnek, olyanokhoz, amelyeket nem lehet megoldani úgy, hogy az egyik fél ne sérüljön. Így az, ha az alapvető értékeink egyeznek, csak javíthat a kapcsolaton, ezt nem árt fejben tartani, ha megismerkedünk valakivel.

Az egész kutatásból azt érdemes levonni, hogy valójában egyáltalán nem az számít, mi mélyen milyenek vagyunk – inkább az, hogy a partnerünk milyennek lát minket, és mi milyennek látjuk őt. Ha mi úgy gondoljuk, hogy hasonlóak vagyunk, akkor egymáshoz is fogunk idomulni, és boldog lesz a kapcsolatunk – még akkor is, ha nincs igazunk a másik személyiségét illetően.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai, Zsák a foltját című adása. A stúdióban beszélgetünk Horgas Eszterrel, Halász Arankával, Virág Judittal és meglepetés-férfivendégünkkel.

Az előző adást ezen a linken nézhetjük vissza.