Te + Én

10 + 1 módszer, ahogy a depressziós párunknak segíthetünk, hogy jobban legyen

Amikor kapcsolatban vagyunk, kapcsolatban élünk, akarva-akaratlan foglalkozunk a párunkkal, és fordítva. Megbeszéljük, kivel mi történt napközben, látjuk, ha éppen fáradt, ideges, feszült, dühös, vagy vidám és felszabadult. És persze a kezdeti depressziót is kiszúrjuk előbb-utóbb – de vajon tudjuk-e, hogyan kezeljük a helyzetet, vagy hogyan tudnánk segíteni neki, hogy minél hamarabb kimásszon belőle? Íme 10 + 1 módszer, ahogy a depressziós párunknak segíthetünk, hogy jobban legyen.

Az egyik legnehezebb időszaka lehet egy kapcsolatnak, amikor az egyikünk depressziós. Nem tudjuk, mit tegyünk, mit mondjunk a másiknak, hogy jobban legyen. Még rosszabb, ha mi is átvesszük a párunk depresszióját. „Azok, akik küzdenek a depresszióval, hajlamosak elszigetelni magukat másoktól, és nem ritka, hogy elutasítják a segítséget. Ezért nagyon fontos, hogy a szeretteinket támogassuk, ha depresszióval küzdenek. Mert tőlünk talán könnyebben veszik a segítséget, mint másoktól” – magyarázta Marla Deibler klinikai szakpszichológus. Szerencsére tehetünk ellene, mutatunk 10 + 1 módszert, ahogy a depressziós párunknak segíthetünk, hogy jobban legyen.

1. Fejlesszük önmagunkat

Nézzünk utána, mi is az a depresszió pontosan, és hogyan működik, milyen fázisok jellemzik, milyen tünetei, szakaszai vannak. Így sokkal jobban megérthetjük, éppen mi zajlik a párunkban, és ezáltal könnyebben tudunk segítséget nyújtani neki, könnyebben tudjuk támogatni.

2. Tudassuk vele, hogy nincs egyedül

A depresszió miatt a párunk meglehetősen negatív módon gondolkodhat önmagáról, a környezetéről, a világról, ezért is fontos, hogy biztosítsuk afelől, hogy mi ott vagyunk mellette, támogatjuk, segítjük, amiben csak tudjuk. Még ha úgy is gondoljuk, hogy a másik ezt jól tudja, akkor is tudatosítsuk benne, hogy bennünk bízhat.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

3. Legyünk ott, ha beszélni akar velünk

Ha végre megnyílna, beszélgetne velünk a párunk, ne zárkózzunk el előle, ne rázzuk le azzal, hogy most nem alkalmas, nem érünk rá vagy nem érdekel bennünket. Próbáljunk meg teljes mértékben jelen lenni ebben a beszélgetésben, figyeljünk rá, és csak rá, vagyis kapcsoljunk ki mindent, hogy semmi ne zavarja meg ezt a fontos beszélgetést.

4. Ha nem akar beszélni

Ahogy az előzőben is leírtuk, legyünk ott, ha beszélni akar a párunk az érzelmeiről, viszont fontos, hogy ne erőltessük. Vagyis ha nem akar beszélni, akkor fogadjuk azt el, és éreztessük vele, hogy ha meggondolta magát, akkor mi ott vagyunk mellette.

5. Csökkentsük a felelősségét

Bízzunk rá nyugodtan feladatokat, ám legyünk vele türelmesek, és ha nem tudja megoldani, elvégezni azokat, ne legyünk dühösek rá. De legközelebb adjunk még kisebb felelősséggel járó feladatot, és kevesebbet, természetesen. Ne áldozatként kezeljük őt, de fogadjuk el, hogy most kevesebbet bír.

6. Legyünk jelen a napjaiban

A szakember szerint a depresszió egy olyan állapot, amiben nagyon egyedül érzik magukat az emberek. Ez nagyon nehéz lehet a hozzátartozók számára. S még ha nem is veszik fel velük a kapcsolatot, jó érzés lehet számukra, hogy fizikailag nincsenek egyedül, hanem van ott valaki, aki szereti őket.

Fotó: iStock.com/Marjan_Apostolovic

Fotó: iStock.com/Marjan_Apostolovic

7. Egyedül szeretne lenni

A depressziós emberek olykor szívesen vannak egyedül – ezt ne vegyük magunkra, nem velünk nem akarnak lenni, hanem általában senkivel. Időre van szükségük ahhoz, hogy egy kicsit valóban egyedül legyenek a gondolataikkal és érzéseikkel. Viszont tudassuk velük, hogy bármikor a rendelkezésükre állunk, ha szeretnének beszélgetni valakivel.

8. Vigyázzunk magunkra is

A depresszió nemcsak azt viselheti meg, aki szenved tőle, hanem a környezetükben lévők életét is jócskán megnehezítheti. Húzzunk meg egy egészséges határt, ami megvédhet minket attól, hogy magával húzzon bennünket a párunk állapota. Ha mi egészségesek maradunk, úgy könnyebben tudunk segíteni a partnerünknek, míg ha nem vagyunk jól, valószínűleg nem tudunk megfelelő támaszt nyújtani számára.

9. Koncentráljunk a jövőre

Minden bizonnyal nehéz a párunkkal beszélni, neki bármit is mondani, próbáljuk meg megmagyarázni neki, hogy minden változik, hogy ami előttünk áll, az lehet szebb és fényesebb, mint amit éppen most érez. Álmodozzunk, tervezzünk – hangosan, úgy, hogy a párunk is hallja. És reméljük, hogy egyik-másik dolog befészkel a tudatába, és esetleg segít neki abban, hogy ne lássa olyan borúsan az életét és a jövőjét.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

10. Kérdezzük meg, mit szeretne

Amikor csak tehetjük, kérdezzük meg a párunktól, hogyan tudnánk neki segíteni, mit tehetünk érte. Persze ne menjünk az idegeire, de ne is adjuk fel. Remélhetőleg ad néhány támpontot nekünk abban, hogyan is tudunk neki segíteni, ha csak azzal, hogy megfőzzük a kedvenc ételét, vagy virágot teszünk az étkezőasztalra.

11. Ne azonosítsuk a depresszióval

Olykor talán úgy tűnhet, hogy a párunk sosem lesz már jobban, de ne adjuk fel, ne gondoljunk úgy rá, mint aki mostantól örökké depressziós lesz. Fontos, hogy elkülönítsük a depressziót a partnerünktől. Mindig emlékeztessük őt és saját magunkat is, hogy a párunk valójában nem ilyen, ez egy állapot.

Keressünk fel egy szakembert

Bármennyire is próbálunk segíteni a depressziós párunknak, a legjobbat akkor tehetjük vele, ha felkeresünk egy szakembert, aki a tudásával és tapasztalataival még többet segíthet azért, hogy napról napra jobban legyen. És persze nekünk is tud tanácsot adni arról, mit tegyünk, hogyan segítsünk a párunknak.