Te + Én

Randiznánk a legjobb barátnőnk exével? Mutatjuk, mik a szabályok!

A (legjobb) barátnőnk volt barátjával randevúzni nagyon kényes terület. Egyrészt ott van az a kimondatlan alapszabály, hogy ilyet soha ne csináljunk, mert biztosan rosszulesne a barátnőnknek. De az is igaz, hogy minden szabálynak van(nak) kivétele(i). Mit lehet ilyenkor csinálni? A barátnőnkkel érezzünk együtt, és hagyjuk a fiatalembert másnak, vagy dönthetünk úgy, hogy megpróbáljuk, mert lehet, hogy nekünk ő az igazi? Mutatjuk, milyen szabályokat érdemes betartani, ha randiznánk a legjobb barátnőnk exével. Pontosabban, hogy milyen kérdésekre válaszoljunk, beszéljünk meg őszintén, hogy mindeki számára a legjobb döntést hozhassuk meg.

A barátnőnk exével randizni nem tűnik éppen a legjobb ötletnek. Ez a kérdés két barát között nem mindig fekete-fehér. Nem tehetjük meg, hogy gondolkodás nélkül belevetjük magunkat a flörtölésbe és randizásba, „lesz, ami lesz” alapon. Ez a kérdés ennél jóval összetettebb, kezdve onnan, hogy milyen a kapcsolatunk a barátnőnkkel. És még számtalan (erkölcsi) kérdés merülhet fel, amíg ezen a lépésen gondolkozunk. Mert ha rosszul döntünk, könnyen elveszíthetjük a legjobb barátunkat is.

Fotó: iStock.com/cyano66

Fotó: iStock.com/cyano66

Rendben van, ha…

…az ex nem „mostani”, vagyis már hosszú évekkel ezelőtt szakítottak. Ekkorra valószínűleg mindketten túltették már magukat a szakításon, az idő ebben az esetben a barátunk lehet.

…a szakítás valójában közös döntés volt, mindenféle dráma nélkül. Vagyis valójában senki nem sérült érzelmileg, mindketten ezt akarták, nem volt sírás és lelki fájdalom. De győződjünk meg arról alaposan, hogy valóban egyik fél sem érdeklődik már a másik iránt.

…még mindig barátok – ez azt jelentheti, hogy túltették magukat a szakításon, főleg, ha mindkettőjüknek van/volt már másik párja azóta, és ezt is nyugodtan tudták kezelni mindketten. Ha nincs közöttük féltékenység, harag, satöbbi. De azért ne felejtsük el megkérdezni, hogy nem zavarja-e a barátnőnket a helyzet!

…és ha már említettük: kérdezzük meg, és ha azt mondja, rendben van… várjunk. És egy kicsit később is kérdezzük meg még egyszer. Mert lehet, hogy első pillanatban „csak úgy” mond valamit, de idővel neki is van lehetősége átgondolni, megvitatni saját magával, valóban nem zavarja-e, ha a barátnője és az exe randiznak, vagy igazából de, igenis „befeszül” tőle. (Persze ez a helyzet más kérdéseket is felvethet, például hogy túl van-e az exén, vagy sem…).

…a barátnőnk már rég összeköltözött a jelenlegi barátjával, és boldog kapcsolatban élnek. És ha tényleg jó barátok vagyunk (és ő tényleg túl van az exén, és tényleg boldog), akkor nemigen van oka azt mondani, hogy ne tegyük.

…jobban szeretjük a fiatalembert, mint a barátnőnk valaha is tette. Gondoljuk át, figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat. Valószínűleg végignéztük a kapcsolatukat, tudjuk, hogy a bárátnőnk milyen volt, mit érezhetett, és ehhez képest mi mit érzünk az exe iránt.

…soha nem is volt komoly az ő kapcsolatuk. Mert csak néhány hétig tartott, és igazából hivatalos sem volt, csak úgy „kavartak”. Minden bizonnyal ezért is lett vége, nem volt meg az a plusz, az az érzelmi töltet, ami hosszú távú kapcsolattá alakíthatta volna azt, ami kettejük között volt.

De bármit is válasszunk, mindenképp beszéljük meg a barátnőnkkel, ne döntsünk anélkül, hogy ne rágtuk volna át a kérdést akár több alkalommal is!

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Nincs rendben, ha…

…nagyon drámai szakítás volt. Ha volt sírás, lelki fájdalom, vádaskodás és reménykedés, akkor inkább hagyjuk, mert valószínűleg fájdalmas lesz a barátnőnk számára a kérdés is. Vagy legalábbis várjunk vele egy ideig, hogy valóban továbbléphessen a kapcsolatukon. Bár ki tudja, hogy ez meddig tarthat?

…még nincs túl az exén. Az előzőhöz hasonlóan ne rontsunk ajtóstól a házba, várjuk meg, hogy a barátnőnk valóban túl legyen az exén, és tudjon róla úgy beszélni, úgy gondolkozni, hogy már nincsenek érzelmei iránta. Amíg érez bármit is, nem jó ötlet bejelenteni, hogy randiznánk vele.

…látszik rajta, hogy megrázza, ha csak a férfi nevét említjük. Ezt a barátnők meglátják, amikor egy név hallatán a másik összerezzen, remegni kezd. Ha ezt tapasztaljuk, akkor is érdemes elfelejteni, de legalábbis várni a kérdéssel, még ha a barátnőnk azt is mondja, hogy már túl van rajta. Hiszen látjuk, hogy nincs.

…megcsalta a barátnőnket. Merthogy kutyából nem lesz szalonna, és egyébként is, amikor ez történt, mi hogyan reagáltunk? Mi mindennek hordtuk el azt a gazfickót? És akkor most randiznánk vele? Biztos?!

…ha rákérdezünk, és ő kiakad ezen. Egyértelmű jele, hogy nincs rajta túl, és persze annak is, hogy búcsút kell mondanunk ennek a tervünknek.

…jobban szeretjük a barátnőnket, mint az exét. A barátság fontosabb, mint az, hogy összejöjjünk a volt barátjával, akkor is hagyjuk az egészet, inkább meg se kérdezzük. Hiszen biztos, hogy ő lenne az igazi? Persze nem tudhatjuk előre, hogy ő lehet-e, vagy sem, de mindenképp érdemes ezen elgondolkozni, mielőtt belevágnánk – a barátság rovására.

…csak most szakítottak. Ebben az esetben inkább meg se kérdezzük, mert a friss élmény, a friss érzelmek, fájdalmak és események, akármi is történt, minden bizonnyal megviselték a barátnőnket és a volt barátját is. Adjunk egy kis időt a gyógyulásra, a továbblépésre, és később majd meglátjuk, érdemes-e ezzel foglalkozni, vagy nálunk is csak egy kisebb fellángolás volt az egész ötlet.

Minden esetben tegyünk persze a legjobb belátásunk szerint. Ha jó barátnők vagyunk, úgyis tudjuk, érezzük, a másik hogyan reagálna egy ilyen felvetésre. És ezt végiggondolva tudunk dönteni, hogy egyláltalán felhozzuk-e a témát, vagy sem.