Te + Én

Ne elemezzük túl a kapcsolatunkat, mert az többet árt, mint használ a szakemberek szerint

A kapcsolatok elején mindannyian abban reménykedünk, hogy a párunk valóban a nagy Ő, akire vártunk, akivel majd boldogok lehetünk életünk végéig. Aztán ahogy telik az idő, kiderülhet, hogy mégsem vagyunk összeillőek. Vagy éppen az ellenkezője, hogy olyan jól megvagyunk együtt, hogy el sem tudjuk képzelni az életünket egymás nélkül. Ha csak egy kis hiba is kerül a gépezetbe, hajlamosak lehetünk arra, hogy mégis mindenáron bebizonyítsuk, a másik számunkra az igazi. Túlelemezzük a kapcsolatunkat? Lehet. Ne tegyük, mert az többet árt, mint használ a szakemberek szerint.

A szakemberek szerint a túlgondolás, a túlanalizálás akár tönkre is tehet egy jól működő kapcsolatot. Merthogy aki gondolkodik, az létrehoz különböző forgatókönyveket a képzeletében, és olyan események miatt is képes aggódni, amik nem is történtek meg, és bizonyíték sincs arra, hogy valaha megtörténtek volna. De aggódunk, elemezzük, elméleteket gyártunk – és néha fel sem tűnik, hogy eképpen cselekszünk. Íme 5 módszer, hogy ne gondoljuk túl a kapcsolatunkat a tudósok szerint.

Fotó:kaboompics

Fotó:kaboompics

Szókereső

Előfordult már velünk, hogy üzenetírás közben a leírandó szavakon gondolkoztunk? Hogy azt írjuk például, hogy „szia”, vagy azt, hogy „helló”? Melyik az odaillőbb? Melyik a megfelelőbb? Ahelyett, hogy azt írnánk, ami alapból belőlünk jön, amit szívből szeretnénk leírni.

Tanácsok

Amikor a barátainkkal találkozunk, ugyanazt a témát hozzuk fel időről időre, és folyton tanácsot kérünk tőlük ugyanazokban a témákban? A tudósok szerint ez is annak a jele, hogy túlgondoljuk a kapcsolatot, túlelemezzük azt.

Ha

Mit lett volna, ha…? Mi lenne, ha…? Mi lesz, ha…? – főként ez az utolsó az, amin rendszeresen morfondírozunk? Előre aggódunk olyasmiért, ami meg sem történt, és lehet, nem is fog? Akkor meg miért stresszeljük ezzel magunkat? A problémákkal foglalkozzunk akkor, amikor aktuálisak, előre kár elképzelni azokat, és azokkal az elképzelt gondokkal foglalkozni.

Jelenlét

Ha rendszeresen azon kapjuk magunkat, hogy nem a jelenben élünk, hanem a múlton rágódunk és a jövőtől félünk, azzal is árthatunk a kapcsolatunknak. Inkább élvezzük a pillanatot, ami éppen történik velünk, és aknázzunk ki belőle mindent.

Visszajelzés

Folyamatosan azt kérdezgetjük a párunktól, vajon mit gondol rólunk, milyennek lát bennünket – vagyis állandó pozitív visszajelzéseket várunk, hogy ezzel is megnyugtassuk magunkat, hogy minden rendben van velünk, illetve a kapcsolatunkkal. Pedig azt bizonyára érezzük, az örökös kérdezgetéssel pedig az ellenkezőjét is kiválthatjuk, és többet árthatunk a kapcsolatunknak, mint használnánk vele.