Te + Én

Elvárt, elfogadott vagy elavult – mindig a férfinak kell fizetnie a randi végén?

Gyerekkorunkban úgy tanultuk, hogy a randevún mindig a férfi fizet. Valahogy el is várjuk, miután megittuk a kávét, teát, hogy a velünk szemben ülő lovag „fizesse a cechet”. De vajon jól van ez így? Még mindig elvárás, hogy a férfiak fizessenek, vagy nem baj, ha a nő veszi a kezébe a számlát? Elvárt, elfogadott vagy elavult, hogy még mindig a férfinak kell fizetnie a a vacsorát, vagy már régen nincs ilyen szokás? Ennek jártunk utána.

„Nem beszéltünk erről a szüleimmel vagy a barátnőimmel, számomra valahogy egyértelmű volt, amikor elmentünk egy fiúval fagyizni vagy sütizni, hogy ő fizet. Gimis voltam, fel sem merült bennem, hogy megkérdezzem, fizethetek-e. Amikor végiggondoltam, hogy ő is a zsebpénzéből költ rám, kicsit lelkiismeret-furdalásom lett, és a következő alkalommal én fizettem a mozijegyeket. Láttam, hogy jólesett neki” – emlékezett vissza a gyerekkorára Ágnes. A jelenleg pénzügyi asszisztensként dolgozó kétgyermekes családanya szerint nem helyes, amikor a fiatal lányok elvárják, hogy a fiatalemberek fizessenek mindent. „És ezt nem csak azért mondom, mert nekem is van egy fiam. De egyszerűen felbosszant, amikor látom, hogy a lányok csak úgy kitalálnak, meg rámutatnak valamire, amihez kedvük van, szegény fiúk meg fizessenek…”

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Aki hív, az fizet

Angéla is csak jóval kamaszkora után döbbent rá, hogy milyen igazságtalan is az elvárás, hogy mindig a fiúk fizessenek. „Főiskolás voltam, amikor egyre többet randiztam, mert egyszerűen nem találtam az igazit”– mesélte a most 43 éves tanítónő. – Ekkor döbbentem rá, hogy mennyi ingyen kávét és kólát ittam az elmúlt hónapokban, és ezen elgondolkoztam. Végül arra jutottam, hogy elég önálló vagyok ahhoz, hogy ne szoruljak rá ilyesmikre, sőt, szeretném én fizetni a fogyasztásomat, még ha az egy randi is. A következő alkalommal mondtam is a randipartneremnek, hogy akkor én fizetek. Ezt persze ő nem hagyta, gondoltam, hogy benne is dolgozik a belénk nevelt elvárás. Majd azt mondta, szerinte úgy korrekt, ha az fizet, aki meghívta a másikat. Az pedig ő volt…” – magyarázta Angéla.

Mindenki a magáét

A megkérdezettek szerint az lehet a legkorrektebb, ha mindenki fizeti azt, amit evett vagy ivott. Különösen az első randikon, amikor még fogalmunk sincs, hogy hová tart a kapcsolat, hogy egyáltalán lesz-e belőle valami, vagy sem. „Nekem nőként főként az okozza a mai napig a legtöbb fejfájást, amikor valaki fizet helyettem, hogy onnantól kezdve kvázi a legkötelezettje vagy adósa leszek. Mintha nekem tenni kellene még valamit azért. Pedig nyilván nem, vagy csak nagyon ritka esetekben várja el ezt a másik fél, és én vagyok túl aggódó, de mégsem tudom kiiktatni a fejemből ezt a gondolatot” – árulta el Elvira, aki a mai napig rendszeresen jár randevúkra, amióta két éve elvált a férjétől. A 42 éves egészségügyi asszisztens szerint mindenkinek megvan a maga fizetése, megtehetik, hogy fizessenek a nők is, ahogyan a férfiak is. Ő szívesen alkalmazza azt a módszert is, hogy egyszer az egyik, másszor a másik fél fizeti a randevú költségeit.

Fotó: iStock.com/Jovanmandic

Fotó: iStock.com/Jovanmandic

És mit mond a másik oldal?

Gábor szerint „hülyeség”, hogy a nő fizessen, főleg nem az első randin. Mivel a férfi hívja el a nőt, szerinte az alap, hogy akkor ki is fizesse azt az egy-két italt, merthogy általában annál nem fogy több. „Nehogy már ne tehessem meg, hogy meghívom azt a nőt, aki tetszik, és akivel jól éreztem magam! Később persze beszélhetünk egy igazságos rendszerről, mondjuk hogy egyszer én fizetek, egyszer ő. De az első néhány alkalommal nem szoktam ebből ügyet csinálni” – magyarázta hozzátéve, hogy az mindig jólesett, esik neki, amikor a nő felajánlja, hogy fizet, még ha nem is hagyja. Mert attól függetlenebbnek, magabiztosabbnak tűnik, ami nagyon tetszik neki. Ettől egy kicsit még szimpatikusabb és belevalóbb lesz az, akivel éppen randizik.