Te + Én

4 dolog, amit meg kell értenünk, ha depressziós embert szeretünk

A mentális betegségek komoly nyomot hagyhatnak a kapcsolatainkon – főleg a párkapcsolatunkon, hiszen a depresszió például millióféleképpen befolyásolhatja a hangulatunkat, a kedvünket és a másik felé mutatott érzelmeinket. De mi van akkor, ha olyan embert szeretünk, aki depresszióban szenved? Az alábbi dolgokat mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy nekünk és a másiknak is könnyebbek legyenek a mindennapjaink!

Ne keressünk logikát

Mindenki másképpen érzékeli a valóságot, másképpen dolgozza fel az érzéseit, és máshogyan reagál rájuk – ez egy depressziós ember esetében még inkább fokozódik. Ha nem értjük, mi a baja, miért szomorú, vagy miért sértődött meg ránk, hagyjuk, hogy ő nyíljon meg előttünk, és még akkor is legyünk megértőek, ha egyébként nem értjük a történéseket.

Nem a mi felelősségünk a megoldás

Egy depressziós embert semmi nem idegesíti jobban, mint egy olyan társ, aki megpróbálja megmagyarázni neki, hogy hogyan lehetne jobban. Nem a mi felelősségünk, hogy meggyógyítsuk a másikat, és az sem, hogy megmondjuk neki, mit és hogyan csináljon – csak akkor segítsünk, ha külön megkér rá, különben csak ronthatunk a helyzeten.

Fotó:StockSnap.io/Xavier Sotomayor

Fotó:StockSnap.io/Xavier Sotomayor

Nem kell megértenünk, de meghallgatnunk igen

A depresszióban szenvedők gyakran teljesen logikátlanul látnak bizonyos dolgokat, és ugyanilyen logikátlan reakcióik is vannak teljesen hétköznapi dolgokra – erről nem tehetnek, egyszerűen az agyuk kémiája a felelős azért, hogy így viselkednek. Nem kell megértenünk, miért hoznak ki belőlük bizonyos ártalmatlan dolgok hevesebb reakciót, de mindenképpen meg kell hallgatnunk, ha meg akarnak nyílni számunkra, ezzel segíthetjük ugyanis a legtöbbet.

Mutassuk ki a szeretetünket

A depressziós embereknek gyakran sokkal több szeretetre van szükségük, mint az egészségeseknek, hiszen folyton a saját démonjaik kergetik őket. Minden lehetséges alkalommal mutassuk ki hát, mit érzünk irántuk, és azt is, hogy támogatjuk őket minden helyzetben – ez a legjobb dolog, amivel segíthetünk nekik.