Te + Én

Exkelepce – Amikor a volt és a van között nincs határ

Éjjeli hívások, zakkant üzenetek. Kérdések, kérések. Ürügyek. Ürügyek a találkozásra. Csengetés az ajtón. Nappal is és néha este is.

Mindez önmagában is kellemetlen, de még kellemetlenebb, ha párunk nem partnerünk a helyzet békés kezelésében. Ha nem velünk van szövetségben, ha az ex közeledését nem képes a helyén értékelni. Akár vállvonogatás, legyintés a válasz a részéről (ugyan nincs ennek jelentősége), akár bábként üzemel a helyzetben, és ugrik az ex hívásására, számunkra mindkét megoldás kínos, kevéssé elfogadható, hosszú távon pedig a kapcsolat végét is jelentheti.

Egyszóval az ex képes kelepcét állítani, dróton rángatni párunkat – ha az ezt engedi, ha nem zárja le határozottan azt a kapcsolatot.

Természetesen, ha van közös gyerek (az exszel), akkor bizonyos fokig az a természetes, ha a volt feleség felhívhatja volt párját, kérhet segítséget, megoszthat a régi családdal vagy a gyerekekkel kapcsolatos információkat, ha azonban átlépi a határokat, akkor közös gyerekek ide vagy oda, érdemes egy nagy tisztázó beszélgetésre invitálni őt is és párunkat is. Ehhez viszont nekünk van jogunk.

Fotó: iStock.com/eldadcarin

Fotó: iStock.com/eldadcarin

Mire gondolhatunk, ha túl nagy a nyüzsgés a másik fél részéről?

Az ex még nem zárta le a történetet, még mindig szereti párunkat, és megpróbálja visszacsalogatni a kapcsolatba.

Az ex már nem akar semmit párunktól, de rutinból minden bajával hozzá fordul – ezt szokta meg.

Az ex magányos, nincs új kapcsolat a láthatáron, hát abból töltekezik, amiből régen töltekezhetett.

Az ex nem akarja visszaédesgetni párunkat maga mellé, de azt se akarja, hogy ő boldog, elégedett legyen. Nem engedi továbblépni.

Az ex a közös gyerekek vélt vagy valós érdekei miatt behajtja volt párján az apai felelősséget. Ezerszeresen.

Az ex nem akar már volt párjától semmit, de utál minket, és nem akarja, hogy élvezhessük mindazt az örömet, ami valaha őt illette.

Az ex attól fél, ha túl nagy a béke, a harmónia köztünk, főleg, ha mi magunk is közös gyereket tervezünk, akkor ő végleg kirekesztődik, illetve fél attól, hogy az ő gyermekeinek jogai csorbulnak.

Mielőtt a másik torkának ugranánk, érdemes tisztázni, mi lehet a valós ok, ha TÚL SOK az ex, ha túl sokat lábatlankodik az új kapcsolódás körül. Lehet tényleg viszonylag ártalmatlan a helyzet, és csak neki vannak problémái: fél, magányos, szorong az egyedülléttől, nem jött be az új élet, vagy egyszerűen tényleg nem találja a helyét még volt párja nélkül. Ilyenkor mindez nem a mi gondunk, nem a mi felelősségünk érzelmi támogatása, és nem is a párunké. Valójában azt kell rendbe tenni, hogy érez-e felelősséget, esetleg bűntudatot párunk az exe irányába, hiszen sokszor olyan érzelmeket tételezünk fel, és emiatt meg is bántódunk, amelyek már régen nincsenek jelen abban a kapcsolatban, nincs szerelem, sokszor szeretet sem, de VALAMI még van, amit meg kell tanulni kezelni vagy elengedni. Jellemzően ilyen a bűntudat vagy a felelősség érzése – főleg, ha az ex hajlamos áldozatszerepben feltűnni. Esetleg azt szokta meg párunk, hogy neki kell megoldania mindent.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Természetesen az is előfordulhat, hogy a helyzet éppen párunk viselkedése miatt mérgesedik el, nem tudja vagy nem akarja exét még elengedni. És ugyan azt gondolja, és felénk is azt kommunikálja, hogy ott már mindent lezárt, magatartása, a helyzetre adott válaszai ennek ellenkezőjét bizonyítják. Valójában az ő viselkedése bátorítja fel volt párját a szokatlanul erős közeledésre.

Ha azt érezzük, egyszerűen nem tudunk párunkkal szót érteni, süket minden jelzésünkre, vagy hisztinek bélyegzi megbántottságunkat, esetleg lesöpri az asztalról jogos párkapcsolati elvárásainkat, akkor akár teszt jelleggel lehet érdemes a különköltözés mellett dönteni. Kockázatos lehet, de kiderül, kire van igazából szüksége párunknak. Lehet, nem ránk, de ez akkor tiszta helyzet. Ha semmit nem lépünk, akkor viszont egészen biztosan hosszú ideig, akár évekig érezhetjük úgy, mi vagyunk az a bizonyos felesleges harmadik a kapcsolódásban.