Te + Én

Bizalom a párkapcsolatban: ezek a jelei, hogy megbízunk a párunkban

A szakemberek tapasztalatai szerint az emberek leginkább a bizalmat tartják a legfontosabbnak egy párkapcsolatban. Hiszen ha az őszinteség és a bizalom hiányzik, rengeteg problémát okozhat mindkettőnk életében. Hogy meg tudunk-e bízni a másikban, sok mindentől függ, például a múltbéli tapasztalatainktól, a saját önbizalmunktól, a másik birtoklásának vágyától. S hogy mik segíthetnek a bizalom kialakulásában? Mutatjuk!

„Ha valaki megtapasztalta a bizalmat és az őszinteséget a megelőző kapcsolataiban, akkor az új esetében is eszerint viszonyul a párjához. Ha azonban folyamatos bizonytalanságot tapasztalt, akkor az új ismerősökben sem tud megbízni” – kezdte Davida Rappaport párkapcsolati tanácsadó. Szerinte a két ember közötti kapcsolatban sokszor egy pillanat alatt eldőlhet, hogy valakiben bízik az ember, és ki az, akiben nem. Rappaport azt mondta, ezt valahogy érzi az ember, sokszor nincs rá észszerű magyarázat, ahogyan arra sem, hogy pontosan mit érzünk, amikor valakiben feltétel nélkül megbízunk.

Jó benyomást tett ránk a párunk

Amikor valakivel megismerkedünk, valahogy érezzük, hogy az a másik ember őszinte-e velünk, önmagát mutatja, vagy valaki másnak látszik, valamit elhallgat, valamiben nem mond igazat. Míg persze van másik oldal is, amikor érezzük, hogy a másik tökéletesen megbízható.

Fotó: iStock.com/teksomolika

Fotó: iStock.com/teksomolika

Jól reagál a testünk a másikra

Ha valakiben megbízunk, akkor nincs bennünk feszültség. Nyugodtak vagyunk, még az izmaink is inkább elernyednek, mintsem befeszülnének, nem úgy, mint akkor, amikor nem bízunk valakiben – olyankor nyugtalanok vagyunk és feszültek.

Nem voltak intő jelek

Gondoljunk vissza a kapcsolatunk elejére és vegyük végig, hogy voltak-e olyan dolgok, olyan intő jelek, amik miatt esetleg nem voltunk biztosak abban, hogy komolyabbra fordítsuk-e a kapcsolatot, vagy inkább hagyjuk. Ha nem voltak, vagyis nem éreztünk semmi rizikót, akkor valószűleg később sincs miért aggódnunk.

Tudjuk, hogy a másik őszinte

Az őszinteség nehezebb, mintsem gondolnánk, de nem lehetetlen megtenni, hogy a párunkkal mindig, minden körülmények között őszinték legyünk. Ilyenkor nem kell azon gondolkoznunk, hogy mit és hogyan kérdezzünk vagy mondjunk el a másiknak, hanem egyszerűen csak megkérdezzük, vagy megmondjuk. És ez oda-vissza működik.

Következetesek vagyunk mindketten

A következetesség pedig azt jelenti, hogy idővel kiszámítható lesz a másik viselkedése, persze mégsem annyira, hogy az unalmas legyen. Viszont nincsenek meglepő kimaradások, elfelejtett dátumok vagy programok.