Te + Én

Egyenlőtlen kapcsolatok fogságában

Egy ideális kapcsolatban mindketten legalább annyira szeretjük a másikat, mint amennyire a másik szeret minket – ez azonban a legerősebb, legkomolyabb kapcsolatokban sincs így. Ha hosszabb ideig vagyunk együtt a másikkal, elengedhetetlen, hogy időről időre az egyik többet adjon bele a kapcsolatba, mint a másik. De mit tegyünk, ha ez hosszabb ideig fennáll, és úgy érezzük, egyenlőtlen kapcsolatba kerültünk, a helyzet pedig nem akar változni? Ilyenkor sincs vége a világnak, és nem is feltétlenül kell szakítanunk – próbáljuk ki ezeket a tippeket, hogy visszahozzuk a kiegyensúlyozottságot a kapcsolatunkba!

A fejünkben úgy áll össze egy ideális kapcsolat, hogy mind a ketten ugyanannyira szeretjük egymást folyamatosan, és idilli állapotban élünk egymás mellett, lehetőleg veszekedés nélkül. Csakhogy ez nem más, mint egy álomkép, egy valódi, hús-vér kapcsolat szinte soha nem így működik – ha mégis, az esetek nagyon nagy részében olyan elnyomott problémák állnak mögötte, amelyek csak megoldatlanok maradnak. Egy kapcsolatban teljesen természetesek a vita, a mélypontok, az olyan időszakok, amikor nem működik annyira a dolog, mint kellene neki. Ha hosszabb ideig vagyunk együtt valakivel, van, amikor mi teszünk bele a kapcsolatba többet, és van, amikor a másik – ha azonban ez hosszabb távon így marad, egyikünk boldogtalan lehet, és úgy érezheti, egyenlőtlen szerelemben éli le az életét, és ő sokkal jobban szeret, mint a másik őt.

Fotó: IStock.com/LittleBee80

Fotó: IStock.com/LittleBee80

Ez nem ritka jelenség, de csak két esetben lehet problémás: az egyik esetben már a kezdetektől fennáll ez az egyenlőtlenség, ekkor ugyanis lehet, hogy a másik alapvetően kevésbé szeret bennünket, mint mi őt. Ha ezt meg tudjuk emészteni, rendben van, de ha nem, akkor bizony fájdalmas szakítás lehet a vége. A másik eset az, amikor múlik a szerelem, és nem alakul szeretetté – ezzel se sok mindent tehetünk, előfordul, de nagyon fájdalmas tud lenni.

Ha azonban ez az egyenlőtlenség a természetes fluktuáció része, és csak kicsit tovább tart, mint amennyire számunkra kényelmes lenne, több mindent tehetünk ellene. Az alábbi tippeket próbáljuk ki, hogy kicsit a helyére billentsük a dolgot, és visszaszerezzük a szikrát – csak arra figyeljünk, hogy a párunk is hajlandó legyen dolgozni a helyzeten, különben semmit nem ér a próbálkozásunk.

1. lépés: Értsük meg a helyzetet

Próbáljunk meg a szituáció mélyére nézni, és megállapítani, mikortól érezzük úgy, hogy a párunk már nem szeret annyira minket, mint mi őt. Gondolkodjunk el azon, lehetett-e valami kiváltó oka a dolognak, és azon, hogy a párunk milyen időszakon megy éppen keresztül, ami befolyásolhatja a kapcsolathoz való hozzáállását. Idézzük fel azt is, mi hogyan éreztük magunkat az elején, és mi okozza azt, hogy most már nehezen bírjuk a helyzetet.

2. lépés: Legyünk pozitívak

Ez a helyzet még korántsem jelenti azt, hogy azonnal szakítanunk kell – nagy az esélye annak, hogy vissza tudjuk fordítani, és nem lesz szétválás a végén. Arra koncentráljunk, mit tehetünk a megoldás érdekében, ne arra, mik a problémák, és mik hátráltatnak minket.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

3. lépés: Beszéljük meg

Kommunikáljuk a párunk felé, hogy mi foglalkoztat, és beszéljük meg vele a problémáinkat. Kérdezzük meg, hogyan látja a helyzetet, könnyen lehet, hogy egyáltalán nem az van a háttérben, mint amit mi gondolnánk.

4. lépés: Készítsünk tervet

Idézzük fel, milyen tulajdonságainkat szerette a párunk régen bennünk, és igyekezzünk ezeket előtérbe helyezni! Igyekezzünk felidézni benne, hogy milyenek voltunk régen, és újra feléleszteni ezeket az érzéseket.

5. lépés: Legyünk türelmesek

Könnyen lehet, hogy a másiknak éppen csak az életének más része van előtérben, vagy rossz időszakon megy keresztül – ne erőltessük, ami nem megy. A dolog valószínűleg magától is megoldódik majd, de ha ráerőltetjük magunkat a másikra, azzal csak az ellenkező hatást fogjuk elérni.

A témával Egyenlőtlen kapcsolatok címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Csomor Csilla, Dér Heni és Tóth Melinda, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi műsort ezen a linken nézhetjük meg.