Te + Én

Mikromegcsalás – mit is jelent ez pontosan, és kell-e aggódnunk miatta?

Amikor azt hinnénk, a megcsalás fogalmát már töviről hegyire kielemezték, akkor jön egy újabb piros zászló: a mikromegcsalás. Egyre gyakrabban hallani ezt a kifejezést, de mit is takar pontosan, és vajon a párunk is csinálja?

Melanie Schilling ausztrál pszichológus a PopSugar kérésére definiálta a mikromegcsalás fogalmát: látszólag kis és jelentéktelen cselekvések sorozata, amelyek azt jelzik, hogy valaki érzelmileg vagy fizikailag egy párkapcsolatán kívüli harmadik félre koncentrál. Schilling szerint a hűtlenség ezen formája alapvetően a titok és a cinkosság izgalma miatt jön létre, és olyan triviális tettekben nyilvánul meg, amelyek azt jelzik, hogy partnerünk már nem teljes mértékben elkötelezett a kapcsolatunk iránt.

Arról, hogy ki szemében mi számít megcsalásnak, nagyon változóak a vélemények. Lehet, hogy valakit nem zavar, ha párja más nőkkel is csetel, míg van, aki már ezt is kikacsintásnak tekinti.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

A mikromegcsalás 6 jellemzője

  1. Amikor párunk eltitkolja a párkapcsolati státuszát mások előtt.
  2. Megszállottan nézegeti egy másik nő közösségi média profilját.
  3. Üzeneteket vált a harmadik személlyel anélkül, hogy tudnánk erről – és igyekszik minden nyomot eltüntetni.
  4. Álnévvel írja be a telefonjába azt a bizonyos „barátot”.
  5. Fenntartja a kapcsolatot az exével, akár személyesen, akár a közösségi médián keresztül.
  6. Személyes jellegű titkokat oszt meg a harmadik személlyel.

Még ha ismerősek is a fentiek, ne hagyjuk, hogy a mikromegcsalás gondolata plusz szorongást okozzon a kapcsolatunkban – ehelyett inkább helyezzük a kommunikációra a hangsúlyt, és beszéljük meg a párunkkal a határokat. Mi az, ami még nem zavar minket, és mi az, amivel meg tud bántani. Kérdezzük meg őt is, ő hogyan gondolkodik erről a kérdésről. Ha őszintén és nyíltan tudunk beszélni egymással még erről is, akkor valószínűleg nagyon stabil lábakon áll a kapcsolatunk.