Te + Én

Így vitatkozzunk a párunkkal – az egészséges vitának kapcsolatépítő ereje is lehet

Nincs olyan kapcsolat, amelyben ne lennének nézeteltérések, viták vagy veszekedések. A különbség inkább abban van, ahogyan a párok ezeket a vitás helyzeteket kezelik. Merthogy veszekedni is többféleképpen lehet, és ha jó utat választunk, még a hasznunkra ia lehet. Mutatjuk, így vitatkozzunk a párunkkal, avagy ilyen az egészséges vita kapcsolatépítő ereje.

Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy szerelmes pár vitatkozik, és a végeláthatatlan veszekedés nem tart sehová, csak vagdalkózunk, vádaskodunk, kiabálunk és sírunk, miközben úgy érezzük, hogy erre az egészre semmi szükségünk… Pedig van a vitának olyan formája is, ami nem feltétlenül vezet a hetekig tartó haraghoz vagy szakításhoz, sőt, segíthet megoldani a nézeteltéréseket és még a közöttünk lévő kapcsolatot is erősítheti, építheti. Az egészséges vitának vannak szabályai, amiket érdemes szem előtt tartani, és arra kérni a párunkat, hogy ő is ekképp tegyen. Nem könnyű, de érdemes megpróbálni – önmagunk, a párunk és a kapcsolatunk érdekében.

A szavak ereje

Figyeljünk oda arra, hogy mit mondunk a másiknak, válogassuk meg a szavainkat. Ne káromkodjunk, ne szidjuk a másikat, ne gúnyolódjunk, ne alázzuk meg a párunkat. Jusson eszünkbe, hogy szeretjük egymást, még ha éppen nézeteltérés is van közöttünk.

Fotó: iStock.com/ d3000

Fotó: iStock.com/d3000

Higgadjunk le

Mielőtt első felindulásból, csak az érzelmeink által vezérelve esnénk egymásnak, próbáljunk meg előbb lehiggadni, és az érzelmek helyett inkább az eszünk és a logika vezéreljen bennünket. Az előbbi esetben olyasmiket mondhatunk vagy tehetünk, amiket később esetleg megbánunk. Vagyis ha hajlamosak vagyunk elveszteni a fejünket, hagyjunk időt magunknak, hogy előbb lehiggadjunk egy kicsit.

Őszinte kommunikáció

Az egészséges kapcsolatban élő pároknak, akik jól kezelik a vitás helyzeteket is, van egy „alapszabályuk”: valóban beszélgetnek, őszintén kommunikálnak egymással. Ahelyett, hogy a szőnyeg alá söpörnének dolgokat, egymás tudtára hozzák, hogy mi az, ami nem tetszik nekik, amivel nem értenek egyet. A tényekről fontos beszélni, hogy a problémákat meg tudjuk oldani.

Tudjunk hallgatni

Veszekedés közben is fontos, hogy tudjunk hallgatni – hallgassuk meg a másik felet, az ő érveit, az ő véleményét. Egy egészséges egyensúlyt érdemes fenntartani a beszéd és a hallgatás tekintetében, hogy mindkét félnek lehetősége legyen elmondani, amit szeretnének. Hallgassuk meg a másikat, hagyjuk, hgy elmondja a gondolatait, mert lehet, hogy mégis neki van igaza. Bárhogy is, ne fojtsuk a másikba a szót és halljuk meg azt, amit a párunk mond.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Maradjunk a jelenben

Az egyik legnagyobb hiba szokott lenni, amikor egy veszekedés közben a felek (de legalább az egyik) elkezdik a múltbeli sérelmeiket is felhánytorgatni, olyan dolgokat vágnak a másik fejéhez, ami a múltban történt, amin már túl vannak, amit már (állítólag) egyszer lezártak. A múltat hagyjuk a múltban, és koncentráljunk az aktuális problémára, maradjunk a jelenben.

Gondolkodjunk, mielőtt beszélnénk

A beszédünkre azért is fontos odafigyelnünk, mert nem mindegy, hogy hogyan érvelünk. Olyasmiket mondjunk, amivel valóban előrébb lendítjük a vitát. Olyan érveket, amik valóban fedik az álláspontunkat, egyértelműek és nem csak sérelmek vagy bosszúságok, amiket mindenképp a másik orra alá akarunk dörgölni.

Maradjunk nyitottak

Ne csak a fülünk, de a szívünk is legyen nyitott a vita közben. Legyünk nyitottak meghallgatni a másikat, együttérezni vele, és a kompromisszum elől se zárkózzunk el, sőt! Keressük a megegyezés, a megoldás lehetőségét, és ne akarjuk mindenáron, hogy nekünk legyen igazunk, hogy mi nyerjünk. Ha a másiknak van igaza, lássuk be nyugodtan – ez talán még nagyobb győzelem, mintha mindenáron a saját (vélt) igazunkat bizonygatjuk.