Te + Én

Két értő fül ér annyit, mint két ölelő kar: tanácsok, amelyeket feltétlenül fogadjunk meg egy 65 éve együtt élő házaspártól

A szerelem könnyű, a házasság viszont olykor nagyon nehéz tud lenni. Van titka? Feltehetően nem létezik az örök szerelem és a boldog házasság receptje, csupán küzdelmes hétköznapok vannak, sok türelem, elfogadás és szeretet.

Sose maradjunk együtt olyasvalakivel, aki nem értékel minket

Ezt persze könnyebb mondani, mint véghezvinni, de gondoljuk át az életünket és kérdezzük meg magunktól: vajon a párunk büszke ránk, elismer és ért minket? Milliónyi, milliárdnyi ember van még rajta kívül ezen a bolygón, miért töltenénk a hátralévő időnket olyasvalakivel, aki egyáltalán nem érdemel meg minket? A folyamatos megaláztatásnál már az is ezerszer jobb, ha egyedül vagyunk. Nyilván nagyon nehéz megválni valakitől, akit szeretünk, ám olykor nincs ennél bölcsebb döntés, és ezt tudjuk is mélyen legbelül.

A hallgatás épp olyan fontos, mint a beszélgetés

Ne féljünk a csendtől, éljük meg és használjuk, hiszen néha sokkal többet árulnak el rólunk, mint a beszéd. De arra is fokozottan figyeljünk az idő múlásával, hogy mindig hallgassuk meg a másik felet, és halljuk is meg a mondanivalóját, ne csak bólogassunk. Két értő fül ér annyit, mint két ölelő kar.

Fotó: iStock.com/ArthurHidden

Fotó: iStock.com/ArthurHidden

Távszerelem

Ne féljünk a távolságtól, hiszen sok mindent el tud árulni egy kapcsolat mélységéről, tartósságáról. Amennyiben a másik nélkül is tudjuk élni az életünket, megálljuk a helyünket, úgy egészen biztosan együtt is sokkal könnyebb lesz hosszú távon, ugyanis ha van önálló hobbink, saját baráti tásaságunk, az a hiedelmekkel és félelmekkel ellentétben nem szétválaszt, hanem sokkal közelebb hoz minket egymáshoz.

Türelem

Néha idegesít, hogy lassú. Hogy túl gyors, hogy irracionális mániái vannak, amit rajtunk is számon kér – de higgyük el, mindenkinek vannak (még nekünk is) idegesítő apróságai, amit egyszerűen el kell fogadnunk és együtt kell élni vele. Persze csakis akkor, ha ezek a józan ész határain belül mozognak. Máskülönben fussunk az ellenkező irányba minél gyorsabban.

Kapaszkodjunk egymásba

A szerelem az esetek nagy részében nem szivárványról és rózsaszín pónikról szól, sajnos sokkal gyakrabban kell szembenéznünk húzós szituációkkal, mint szeretnénk. Ilyenkor semmi más nem segíthet, csak az, he ketten együtt dacolunk a problémáinkkal, és hatékonyan kommunikálunk. Kapaszkodjunk össze és támogassuk egymást, végeredményben erről szól a közös életünk.

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Fogom a kezed

Van, hogy a másiknak nagyon súlyos problémái adódnak, és bármennyire szeretnénk is, nem segíthetünk neki. Ez az egyik legszörnyűbb érzés a világon, a tehetetlenség. De meg kell tanulnunk azt is, és el kell fogadnunk, hogy néha nem tehetünk egyebet, csak ott vagyunk a párunk mellett, fogjuk a kezét és nem kergetjük az őrületbe sem az Én megmondtam… sem pedig a Szerintem azt kéne tenned… kezdetű mondatokkal.

Közös pillanatok

Talán elcsépeltnek és céltalannak tűnnek az egymást ünneplő napok, de higgyük el, nagyobb szükségünk van rájuk, mint gondolnánk. Az évfordulók és a Valentin-nap különleges pillanatok, ne hagyjuk őket elveszni, hanem ápoljuk őket, akár egy gyenge kis növényt, hiszen a rájuk fordított idő meghálálja a gondoskodást százszorosan. És fontosak a közös pillanatok, amelyekből egy napon majd emlékek lesznek, teremtsünk hát nekik alkalmat.

Nincs tökéletes kapcsolat, ahogy tökéletes ember sem létezik a Földön. De végül is nem az a a legfontosabb, hogy a nagy szerelmekből életre szóló szövetségek és barátságok legalább megmaradjanak. Ahogy az energia, úgy a szeretet sem vész el, csak átalakul.