Te + Én

Hiábavaló erőfeszítések: ezek a jelei, hogy a párunk eltávolodik tőlünk

Egy kapcsolat a kezdettől fogva változik, közelebb kerülünk egymáshoz és eltávolodunk. Amikor felismerjük, hogy a régi tűz talán már kihunyni lászik, de szeretnénk újra úgy együtt lenni, azt érezni, mint amit a kapcsolatunk elején éreztünk, erőfeszítéseket teszünk, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. Viszont előfordulhat, hogy épp az ellenkezőjét érjük el, mint amit szerettünk volna. A hiábavaló erőfeszítések eredménye pedig az, hogy eltávolítjuk a párunkat magunktól.

Minden kapcsolat hasonló szakaszokon esik át. A szakemberek szerint minél hosszabb ideje vagyunk együtt, annál nagyobb erőfeszítésre lehet szükségünk ahhoz, hogy a kapcsolat életben maradjon és mindig megújulva izgalmas és érdekes legyen. Viszont könnyen előfordulhat, hogy észrevesszük, mintha egy kicsit eltávolodtunk volna egymástól. Próbáljuk ezt kivédeni, olyan dolgokat igyekszünk tenni, amikkel megpróbáljuk visszacsempészni a kapcsolatunkba a lángot és a romantikát, csakhogy épp az ellenekezőjét is elérhetjük ezzel. Ezek azok a hiábavaló erőfeszítések, amikkel eltávolítjuk a párunkat magunktól.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

„Személyektől, személyiségektől függ, hogy ezek az erőfeszítések milyen hatással lesznek a párunkra. Ugyanaz a cselekedet vonzást és taszítást is kiválthat a másikból” – magyarázta Susan Trombetti párkapcsolati szakember. Vagyis nem feltétlenül a szándék a rossz, inkább csak a párunk van más hangulatban, más helyzetben, és taszítást vált ki a részéről.

Hiába közelednénk, a párunk…

… túl elfoglalt, hirtelen sok munkája, teendője lett.

… nem ír nekünk, nem hív bennünket olyan sokszor, mint korábban.

… egy ideje már nem velünk tölti a szabadidejét, nincs kedve velünk szórakozni menni, közös programokat csinálni.

… egyre többször mondja, hogy „ez az én dolgom”, ahelyett hogy beszélgetnénk, megosztanánk egymással a gondolatainkat.

… rövidre zárja a beszélgetéseket.

… passzív, úgy érezzük, hogy bármi, amit csinálunk, amit szeretnénk, falba ütközik.

… nemigen tesz semmit a kapcsolatunk érdekében.