Te + Én

6 mérföldkő, amely eldönti: működni fog-e a házasságunk

Egy házasság csodálatos, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek benne nehézségek – rengeteg olyan problémán kell átesnünk benne, ami akár a kapcsolat végét is jelentheti. Ez a hat lehet közülük a vízválasztó, mindegyik más okból.

Gyerekvállalás

Egyértelmű, hogy egy ilyen hosszú távú, 0–24 órás felelősség megvisel egy szerelmi kapcsolatot. De még nehezebb azzal megbirkózni, hogy a gyerek miatt sokszor háttérbe szorul a házasság, és nem két szerelmes, hanem két gyereknevelésben közös kolléga kezd el egymás mellett élni. Ez ellen tudatosan kell tennünk: szervezzünk néha olyan programokat, amelyek újra fellobbanthatják közöttünk a lángot.

Nemzőképtelenség / meddőség

Ha nehezünkre esik teherbe esni, esetleg ne adj isten kiderül, hogy meddők vagyunk, az nagyon megviselheti a házasságot. Érezhetjük úgy, hogy a társunk nincs annyira elfoglalva a gyerekvállalással, mint mi, vagy akár mi is lehetünk, akit kevésbé érdekel a dolog. Mielőtt elkezdjük a másikat hibáztatni, és rá hárítani a dühünket, próbáljuk megbeszélni a dolgot, és fedezzünk fel minden lehetőséget, ami segíthet.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Megcsalás

Van, aki túl tud lépni az ilyenen, és van, aki nem: mindegy, melyik táborba tartozunk, azt azért fontos felfognunk, hogy a megcsalás soha nem vákuumban történik. A saját lelki egészségünk miatt is érdemes magunkba nézni, és megérteni, hogy miben voltunk felelősek mi, és miben a másik.

Egy komoly betegség

Egy ilyen helyzetben könnyen kimutatja mindenki a foga fehérjét, és rájöhetünk, hogy a másik tényleg egészségben és betegségben is mellettünk áll-e. Nagyon könnyű akkor szeretni valakit, ha minden rendben van, de egy komoly betegség mindkét félnek megerőltető, embert próbáló helyzet.

Egy beteg szülő

Rengeteg konfliktust szülhet, ha egy beteg szülőről kell gondoskodnia a pár valamelyik tagjának. A helyzet hasonlít ahhoz, mintha egy új babát hoznánk a családba, csakhogy a másik nem kötődik a szülőhöz annyira, mint az, akinek ápolnia kell, ezért nyilvánvalóan nehezebben viselheti a helyzetet. A kommunikáció itt is nagyon fontos.

Pénzügyi gondok

Ha valaki elveszíti a munkáját, a párjára támaszkodik, amíg nem lesz másik állása – ez pedig mindkét fél számára stresszes lehet. A titok az, hogy senkit nem szabad hibáztatni a helyzetért, hanem minél előbb meg kell oldani, a legjobb az, ha közösen.