Te + Én

Távolság – nem csak a szerelem, a barátság próbája is lehet

Rengeteg film és cikk, könyv és egyéb történet szól arról, hogy mennyire nehéz életben tartani a lángot egy párkapcsolatban, ha a felek nem egy városban vagy országban laknak. Arról azonban már ritkábban szól a fáma, hogy ez nemcsak a párkapcsolatban, hanem a megszakíthatatlannak tűnő barátságoknál is probléma lehet. Lássuk, hogy mit tehetünk azért, hogy akkor se szakadjon meg a szoros baráti kötelék, ha az egyik fél mondjuk másik városba vagy akár másik országba költözik.

Két ember barátsága, főleg, ha régre nyúlik vissza, általában sok-sok fázison átmegy. Van, hogy nagyon intenzív, máskor sokkal kevésbé, de ha igaz barátságról van szó, mindig ott lebeg a levegőben az a biztos tudat, hogy bármi történjék is, számíthatunk a másikra. Még egy gyerekkorból eredő, szinte egész életünkön átívelő barátságban is nagy töréspont lehet azonban, ha az egyik fél külföldre költözik. Nemcsak azért, mert megnő közöttünk a fizikai távolság, hiszen ma már a kommunikáció nem lehet ilyenkor sem akadály, inkább azért, mert annyira más jellegű impulzusok érnek minket a hétköznapok során, amik talán megnehezíthetik, hogy megértsük egymás élethelyzeteit, történeteit. Ha nem figyelünk oda, ha nem kellő empátiával és szeretettel fordulunk egymás felé, akár komoly törést is okozhat a barátságban ez a fajta lelki távolság. Ha szeretnénk, hogy a barátság megmaradjon – mindegy, hogy mi vagyunk azok, akik messzire költöztünk vagy a másik fél –, akkor érdemes egy kicsit tudatosabbnak lenni.

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Íme, öt olyan kérdés, amelyeket újra és újra tegyünk fel a másiknak, így biztosítva arról, hogy továbbra is érdekel minket, hogy mi történik vele és részünkről a barátság fontossága mit sem változott.

Mi újság?

Ha rövid ideig nem beszélünk egy barátunkkal, általában azzal kezdjük, hogy bedobjuk ezt a kérdést, mintha csak folytatnánk a legutóbb félbehagyott beszélgetést. Ha valaki hosszú ideig nem találkozik a másikkal személyesen, és előfordul, hogy egy ideig nem beszélnek egymással, ez a kérdés már nem tűnik olyan természetesnek. De pont azért kell mégis újra és újra feltenni a másiknak, mert ezzel visszacsempészhetünk egy keveset a barátságunk jól ismert dinamikájából.

Emlékszel?

Sokszor mondják, hogy nem jó dolog a múltban élni és bizony van ebben igazság, de kevés jobb dolog van, mint egy igaz baráttal nosztalgiázni. Idézzünk fel néha egy-egy közös emléket, amely kedves a szívünknek és akarva-akaratlanul is eszünkbe jut majd, hogy mennyi közös történet van már mögöttünk és milyen sok minden várhat még ránk együtt.

Jól vagy?

Ha ott állna velünk szemben, szinte azonnal látnánk rajta, hogy valami nincs rendben, azonban nagyobb távolságból, amikor akár hetekig is csak e-maileket, üzeneteket váltunk egymással, nehezebb észrevenni, ha a másik nincs jól. Érdemes néha a szöveges üzenetek helyett telefonon és videobeszélgetésben is kommunikálni, így sokkal személyesebb, és láthatjuk a másik arcát, reakcióit, akár azt is észrevehetjük, ha rossz passzban van és felajánlhatjuk a segítségünket.

Fotó: iStock.com/bowie15

Fotó: iStock.com/bowie15

Láttad a kedvenc sorozatunk új részét?

Hiszen akkor is megkérdeztük volna, ha egy városban laknánk, sőt, talán együtt néztük volna egy pohár bor mellett a legújabb epizódot, hogy aztán jó alaposan kibeszéljük minden részletét. Ezek a hétköznapi apróságok segítenek, hogy eszünkbe jusson, még mindig ugyanazok az emberek vagyunk, és még mindig rengeteg minden köt össze minket.

Mikor láthatlak újra?

Fontos, hogy mindig tudjuk, a másiknak van helye az életünkben. Szívesen látjuk, bármikor is látogat meg minket, ha pedig mi vagyunk azok, akik máshol kezdtünk új életet, sosem hagynánk ki a vele való találkozást, mikor hazalátogatunk. Ragaszkodjunk a közös programokhoz, a közös nyaraláshoz, gyarapítsuk a közös élményeket, így még ha nem is lesz alkalmunk naponta vagy hetente találkozni egymással, ezek a dolgok segítenek majd összetartani a barátságot.