Te + Én

4 kellemetlen jele annak, hogy azzá az emberré válunk, aki lenni akarunk

Az önmegvalósításnak nem csak kellemes, pozitív tünetei vannak: ha kezdünk eljutni odáig, hogy azzá válunk, akik lenni akarunk, annak bizony kellemetlen mellékhatásai is vannak. De ne csüggedjünk: ez csak azt jelenti, hogy végre úgy halad a személyiségfejlődésünk, ahogyan kell neki, és lassan beérik az az ember, akivé válni akarunk.

Egyre több mindent csinálunk egyedül

Míg tinédzserkorunkban és a húszas éveink elején a barátaink körül forog az életünk, később, amikor a személyiségünk beérik, már kevésbé hagyatkozunk a szociális körünkre. Függetlenek leszünk, és nem támaszkodunk senkire, csak ha nagyon szükségünk van rá – ez a felnőtté válás egyik legszembetűnőbb jele. Néha magányosabbnak érezhetjük magunkat, mint egyébként, de ez a természetes velejárója a változásnak.

Megszakítunk minden olyan kapcsolatot, amitől nem érezzük jól magunkat

Amíg még keressük önmagunkat, nagyon nehezen szakítunk meg baráti, családi vagy szerelmi kapcsolatokat, hiszen bizonytalanok vagyunk, és szeretjük, ha figyelnek ránk. Nem így teszünk akkor, amikor már kezdünk azzá válni, akik lenni szeretnénk: tudjuk, mit akarunk, tudjuk, hogy érjük el, és tudjuk, hogy kik hátráltatnak minket ebben. Rájövünk, hogy nem tartozunk senkinek semmivel, és sokkal fontosabb a lelki békénk, mint az, hogy egy mérgező barátságot tovább ápolgassunk.

Fotó: Pexels.com/CC0 License

Fotó: Pexels.com/CC0 License

Néha úgy érezzük, hogy unalmas az életünk

Nem kívánjuk már a mindennapos baráti találkákat, a bulikat minden hétvégén, és sokszor jobban érezzük magunkat bekuckózva a tévé előtt, mint egy zajos, zsúfolt bárban. Ezért úgy érezhetjük, hogy unalmasak vagyunk, pedig valójában csak egy kicsit kevesebb inger ér bennünket, mint korábban, mert nem is igényeljük a folyamatos mozgolódást, és nem érezzük úgy, hogy bizonyítanunk kell: izgalmas az életünk. Nincs ezzel baj, csak arra figyeljünk, hogy mi hogyan érezzük jól magunkat!

Ráébredünk a saját hibáinkra

Amíg fiatalok vagyunk, és keressük önmagunkat, gyakran a világot hibáztatjuk a félresikerült lépéseinkért – később viszont rájövünk, hogy – kis kivételtől eltekintve – nagyjából minden azon múlik, hogy mi mit teszünk, vagy hogyan reagálunk dolgokra. Rájövünk, hogy korántsem vagyunk tökéletesek, és szembenézünk a hibáinkkal. Ezt nem egyszerű megtenni, de ha sikerül, sokkal objektívebben láthatjuk a világot.