Te + Én

Én elmosogatok, amíg te felporszívózol: munkamegosztás a párkapcsolatban

Egy kapcsolatban a kezdettől fogva elkezdődnek „kiosztódni” a különböző szerepek, ki az, aki bevásárol, és ki az, aki megveszi a jegyeket az esti koncertre. Viszont ha nem figyelünk, könnyen elbillenhet a mérleg, vagyis érdemes lehet már akkor a különféle feladatok „kiosztásával” foglalkozni, amikor komolyabbra fordul a kapcsolatunk. Igen, ez leginkább a házimunkára vonatkozik.

Eltérőek lehetnek a vélemények arról, hogy a párkapcsolatban a férfiak mekkora részt vegyenek ki a házimunkából. Van, aki szerint a házimunka csak a nőnek való. Közöttük is megoszlanak a vélemények, egyesek kötelességből, szükségből, muszájból vállalják a házimunkát, mások szívesen végzik, egyszerűen élvezik, és örömüket lelik abban, hogy csodálatos otthont teremthetnek a párjuknak, férjüknek, családjuknak.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Aztán persze ott van a másik oldal, akik szerint egyenlőség van otthon is, a házimunkában, mint az élet minden területén. Vagyis például a nő szívesen elmosogat, ha éppen ráér, de nem tekinti ezt elvárásnak, ha pont más dolga akad, amiért a férfi – ideális esetben – nem neheztel, hanem megfogja a mosogatószivacsot vagy a porszívót, és megcsinálja ő azt a feladatot, ami éppen soron következne.

Így lesz közös az otthon?

Hogy kinek van igaza, azon napestig lehetne vitatkozni. Hiszen ahányan vagyunk, annyiféle a véleményünk ezzel a témával kapcsolatban is. És mivel nem vagyunk egyformák, a kapcsolatok is mindig mások és mások.

Mondhatjuk, hogy mindenkinek a maga döntése, melyik utat választja. Ha örömünket leljük benne, miért zavarna, hogy a párunk nem mosogat, nem mossa a vécét vagy nem teregeti ki a kimosott ruhákat? Viszont az olyan kapcsolatokra is öröm nézni, ahol a férfi – még ha minimális mértékben is, de – segít a párjának, feleségének.

A kérdés valószínűleg örök marad: vajon kivegye a részét a háztartási munkából?