Te + Én

Válás után kötelező: 3 videó, amely segít feldolgozni a nehéz időszakot

Három olyan előadást mutatunk, amelyet azoknak ajánlunk elsősorban, akik életük egyik legnehezebb szakaszában járnak: épp most válnak.

A TED (Technology, Entertainment, Design) egy nagyon különleges konferenciasorozat, amelyet ma már az egész világon megrendeznek. A TED-en a legnagyobb gondolkodók, szakemberek, kutatók adnak elő teljesen közérthető, élvezetes módon, hogy az átlagember is ért minden egyes gondolatot. Szinte valamennyi témában lehet találni videókat a TED hivatalos csatornáján. Ma már rengeteghez készül magyar felirat is, a lelkes önkénteseknek köszönhetően.

Jenna McCarthy például arról mesél, mi az, amit eddig nem tudtunk a házasságról. A boldog házasságról. És a kevésbé boldogokról. Számtalan vicces kutatási eredményt sorol fel, amelyek közül nehéz egyet is komolyan venni, mégis végtelenül szórakoztató mindegyik.

Brené Brown kutató a sebezhetőség fontosságáról beszél. Messziről indul ugyan, de izgalmas, jól felépített beszédével eljutunk addig, ami a lényeg, hogy fel kell ismernünk: elegek vagyunk. Elegek vagyunk ahhoz, hogy mások szeressenek bennünket. És ha ezt megértjük és felismerjük, onnantól kezdjük el igazán érteni az életet, és szeretni önmagunkat.

Helen Fischer antropológus is remek előadó. Arról mesél, hogyan változtatja meg a technológia (a Facebook, a Tinder és a különböző randioldalak) a szerelmet. Erre a válaszra talán nem is gondolnánk: szinte sehogy. Az udvarlási módszereinken ugyan változtathat a technológia, hiszen kézzel írt levelek helyett e-mailezünk, csetelünk, Insta-üzeneteket küldünk vagy másodpercek alatt eltűnő fotókat, de a szerelmen ezek lényegesen nem változtatnak semmit. Ez nem azt jelenti, hogy minden rendben van, hiszen sok az aggodalomra okot adó tendencia, amelyekről az előadásban bőven szó esik.