Te + Én

A párterapeuták szerint ez az 5 intő jele, hogy a kapcsolatunk toxikus

Sokszor nem is ismerjük fel, ha problémák vannak a kapcsolatunkban, még akkor sem, ha másnak esetleg egyértelmű lenne, hogy valami nem stimmel. Belülről mindig más átélni egy ilyet, mint kívülről szemlélni, ezért nem csoda, ha néha segítségre van szükségünk ahhoz, hogy ráébredjünk, változtatásra van szükségünk. A párterapeuták szerint ez az öt fő jele annak, hogy toxikus kapcsolatban élünk.

1. A veszekedések mindig elfajulnak

Nincs olyan párkapcsolat, amelyben nincsenek veszekedések (ha mégis van, az sem egészséges viselkedésminta), és az is előfordulhat, hogy komoly konfliktusba botlunk a mindennapi életünk során. De ha minden egyes veszekedés élet-halál kérdésévé válik, és minden vitából miniszakítás lesz, az nem normális – egy ilyen érzelmi hullámvasutat nem lehet sokáig bírni.

2. Feljegyezzük, a másik miben hibázott

Egy-egy vita megoldása után el kellene felejtenünk, mit hibázott a másik, és mit hibáztunk mi – ha azonban megjegyezzük az ilyeneket, és később felhánytorgatjuk, az mérgező magatartásnak minősül. Így soha nem engedünk el semmit, és előbb-utóbb besokallunk a folyamatos másikra mutogatástól – akkor is, ha mi csináljuk, és akkor is, ha velünk történik.

Fotó: iStock.com/pecaphoto77

Fotó: iStock.com/pecaphoto77

3. Nem merünk a fontos dolgokról beszélni

Egy kapcsolatban fontos, hogy elő tudjunk hozakodni az élet nagy dolgaival, és megbeszéljük az olyan történéseket is, amelyek nem feltétlenül könnyűek számunkra. Ha nem tudjuk rávenni magunkat, hogy ilyet beszéljünk meg a másikkal, abban a kapcsolatban valami nem stimmel.

4. Túl féltékenyek vagyunk

Ha folyton a féltékenység gyötör, vagy a partnerünk érez ilyen érzelmeket, semmiképp nem jelent jót. Érdemes a viselkedésminta mélyére néznünk, hiszen ha nem oldjuk meg, ahhoz vezethet, hogy hazudunk, vagy teljesen lemondunk a saját életünkről – esetleg a másikat kényszerítjük erre.

5. Úgy érezzük, hogy semmit nem csinálunk jól

Ha folyton azon dolgozunk, hogy lenyűgözzük a másikat, és sehogyan sem sikerül, akkor valószínűleg soha nem is fog sikerülni. Ilyenkor ugyanis nem velünk, hanem a másikkal és az ő hozzáállásával van a probléma. A párunknak kellene a legnagyobb rajongónknak és segítőnknek lennie, amennyiben nem az, nem a megfelelő emberrel vagyunk együtt.