Te + Én

Ezekre van szükségünk, hogy tényleg biztonságban érezzük magunkat egy kapcsolatban

Örök igazság, hogy sokszor a szerelem sajnos nem elég. Tizenévesen még hajt bennünket a szenvedély, talán a húszas éveink elején is lázba hoz minket egy kiszámíthatatlan, csapongó, mégis izgalmas kapcsolat, de ahogy öregszünk, legalább ennyire keressük a biztonságot is a másikban. Ehhez pedig egyáltalán nem elég az, hogy a másik szeressen bennünket – nekünk is tennünk kell azért, hogy úgy érezzük: a szeretett férfiben hazaérkeztünk.

Arról, ha valaki nem érzi magát biztonságban egy kapcsolatban, mindkét fél tehet: könnyen lehet, hogy a férfi csalfa, nem megbízható, vagy egyszerűen képtelen szavahihető maradni. Ez ellen nem sokat tehetünk, azonkívül, hogy megválunk az illetőtől – az egyetlen olyan szcenárió, amelyben a másik fél a hibás, és tehetünk valamit a kapcsolatért, az az, amikor a másiknak csak az érzelmi intelligenciája alacsony, egyébként minden kritériumnak megfelel. Ilyenkor lehet együtt tanulni a kapcsolatban. De most nem erről szeretnék beszélni – hanem arról, amikor a saját bizonytalanságunk öli meg a biztonságot.

Aki nem érzi magát biztonságban, az egy sor irracionális dolgot képes elkövetni: folyton hívogatja a partnerét, felelősségre vonja teljesen ártatlan dolgokért is, vagy nyomoz utána, és ellenőrzi minden mozdulatát. Ezek egyike sem egészséges viselkedés egy kapcsolatban. Ha tudjuk, hogy valószínűleg inkább a saját bizonytalanságunk áll a dolog hátterében, és a másik nem adott okot arra, hogy ne bízzunk benne, próbáljuk ki az alábbi tippeket, hátha képesek leszünk félretenni a problémáinkat, és bizalommal és szeretettel közeledni a másikhoz.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Nézzünk a viselkedésünk mélyére

Ha valaki önbizalomhiányban, kisebbségi komplexusban szenved, vagy folyamatos bizonytalanságban él, sokkal korábbi eseményekre vezethető vissza. Általában a probléma a szülő-gyerek kapcsolatig nyúlik vissza, amikor a gyerek nem kapott elég figyelmet, törődést és szeretetet, esetleg a szülői viselkedés kiszámíthatatlan volt, így nem is igazán tudta, mikor mire számítson – folyton megerősítésre volt szüksége, hogy éppen minden rendben van. Legtöbben ezt hozzuk magunkkal a felnőttkorba is, és ezért vagyunk bizonytalanok olyan emberek érzelmeiben is, akik nem tettek ellenünk semmi rosszat. Az is előfordulhat, hogy egy korábbi csalódás miatt vagyunk bizalmatlanok, ilyenkor is meg kell keresnünk az okokat, és igyekeznünk kell elvonatkoztatni attól a történéstől, ami miatt így érezzük magunkat.

Érjük el, hogy meglássuk a saját értékeinket

Ha bizalmatlanok vagyunk a szerelmünkkel kapcsolatban, az sokszor oda vezethető vissza, hogy nem látjuk magunkat értékesnek, és pótolhatónak gondoljuk magunkat. Ha azonban realizáljuk, hogy milyen jó tulajdonságaink vannak, amelyek hozzátesznek a kapcsolathoz, és melyek azok a tulajdonságaink, amelyek miatt a partnerünk szerencsés, hogy velünk lehet, rögtön máshogy látjuk majd a helyzetet. Miért is csalna meg vagy hagyna el bennünket a másik, amikor remek a humorérzékünk, megteremtjük számára az otthon melegét, és még az ágyban is vadmacskák vagyunk? Soha ne felejtsük el, hogy a szeretett férfi magától van velünk, nem kényszerből, ő ezeket a tulajdonságainkat valószínűleg minden egyes nap látja. Már csak nekünk is látnunk kell őket.

Fotó: iStock.com/bernardbodo

Fotó: iStock.com/bernardbodo

Legyen az önértékelésünk független a partnerünktől

Ha egy kapcsolatból keressük folyton a megerősítést, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb csalódjunk. A fő cél az, hogy a saját értékeinket függetlenítsük a másiktól, és olyan hobbit, szokást vagy cselekedetet találjunk, amely visszaadja az önbizalmunkat, de semmi köze nincs a kapcsolatunkhoz. Sokan elfelejtjük, hogy nem ketten vagyunk egy egész, hanem két egész vagyunk, akik szeretik és kiegészítik egymást. Ne a másiktól várjuk, hogy megmutassa nekünk, mennyit érünk – tudjuk magunktól is! Így rögtön megszűnik a bizonytalanság a kapcsolatunkban – tudjuk, hogy mennyit érünk, és hogy milyen jó tulajdonságaink vannak, amelyekért a másik szeret bennünket. Ezek pedig a mieink, mindenféle szülő-gyerek, baráti, korábbi szerelmi vagy jelenlegi kapcsolattól függetlenül!

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Mióta az eszemet tudom, történeteket találok ki és írok le, ezért a kezdetektől egyértelmű volt, hogy milyen pályát válasszak magamnak. Sok témában kipróbáltam már magam, a tudomány és az egészséges életmód az, ami hosszabb távon velem is maradt. Kávéfüggő vagyok, imádok mozogni, ugyanennyire enni is, és újabban fotózok – közepes szinten, de legalább nagyon lelkesen.